Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výbuch a hořící olej. Hasiči v dukovanské elektrárně budou hasit požár, cvičení prověří jejich spolupráci

Pokud v pátek 4. listopadu zaznamenáte vzruch v blízkosti Jaderrné elektrárny Dukovany (JED), pak můžete zůstat v klidu. Místní hasiči společně s kolegy z Hrotovic a Moravského Krumlova budou mít cvičení, které prověří jejich součinnost. Půjde o požár jednoho z hlavních transformátorů v elektrárně.

Toto cvičení se bude odehrávat v dopoledních hodinách, kdy do JED budou přijíždět auta se světelnou i zvukovou signalizací. „Veřejnost na toto cvičení nemusí nijak reagovat," uklidňuje ve zprávě pro novináře Jiří Bezděk, mluvčí dukovanské elektrárny. 

Společná cvičení se státními profesionálními hasiči elektrárna provádí každý rok. Vloni to byl nácvik záchrany zraněné kontaminované osoby z kontrolovaného pásma.

Hlavním cílem cvičení je ověření postupu při požáru transformátoru, při kterém hasiči aktivují stabilní hasicí zařízení jednoho z hlavních transformátorů a prakticky prověří odběr vody z požárního řádu JED. Díky speciálně výkonným zařízením dosahuje průtok vody při hašení až 7 000 l/ min. „Za uplynulých 40 let jsme přímo v elektrárně řešili jen několik událostí, z nichž nejvýznamnější byl právě požár olejového transformátoru v roce 1994. Proto vítáme možnost procvičení i toho scénáře,“ říká ředitel elektrárny Roman Havlín.

Požár, který bude naštěstí jen simulovaný, vznikne na jednom ze dvou hlavních transformátorů třetího výrobního bloku, který je v plánované odstávce pro výměnu paliva. „Při zkratu na vysokonapěťové části zařízení dojde k výbuchu, následně se poškodí plášť transformátoru a dojde k rozstříknutí hořícího oleje do prostoru na vozovku před transformátor. Současně také hoří olej uvnitř transformátoru a dále vytéká olej do prostoru záchytné jímky pod transformátor. Vše pouze simulovaně. Obyvatelé regionu budou o cvičení informováni předem, prostřednictvím emailových a SMS zpráv," popisuje Jiří Bezděk jasně daný scénář. 

Prostředí jaderné elektrárny vyžaduje důkladnou koordinaci mezi hasiči elektrárny, kteří znají specifika daného prostředí i zařízení, a jednotkami, které by do elektrárny přijely zvenčí, je nutno pravidelně procvičovat. „Vjezd jednotek HZS z krajů do areálu elektrárny je organizován přes hlavní vjezd, kde všichni přijíždějící hasiči obdrží elektronické dozimetry a jodovou profylaxi,“ vysvětluje jednu ze specifických věcí, která na přijíždějící hasiče čeká, velitel hasičské jednotky Jaderné elektrárny Dukovany, Tomáš Richter.

Čtyři směny, 70 hasičů 

V dukovanské elektrárně pracuje ve čtyřech směnách 70 výjezdových hasičů. Jejich hlavní celoroční náplní jsou převážně stovky technických zásahů a asistencí, které zahrnují například početné požární dohledy při údržbě a modernizaci zařízení, jištění osob, záchranu osob z výtahů nebo prověřování situace při spuštění elektrické požární signalizace. „Vedle toho pomáhají v okolí elektrárny, kde provádí převážně vyprošťování osob při dopravních nehodách, poskytují předlékařskou pomoc a zasahují i u požárů. V okolí elektrárny letos zasahovali už v padesáti jedna případech," dodává Jiří Bezděk statistiku. 

Čtyřicáté výročí 

V září tohoto roku uplynulo 40 let od prvního nástupu hasičů v dukovanské elektrárně. Hasičská stanice v JED za 40 let prošla řadou změn.

FOTOGALERIE: Hasiči v Dukovanech dnes měli slavnostní nástup. Od první směny uplynulo přesně 40 let

Hasiči v Jaderné elektrárně Dukovany (JE Dukovany) mají dnes slavnostní den. Přesně před 40 lety měli totiž svou první službu. Pojďme si tedy připomenout, jaké byly ty jejich uplynulé služby a co se za 40 let na této hasičské stanici změnilo.

Tři roky před uvedením prvního dukovanského bloku do provozu, v roce 1982, měla dukovanská jednotka hasičů celkem 27 směnových zaměstnanců ve třech směnách. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Sucharda | Zdroj Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky hasiči, elektrárna, cvičení, požár, Dukovany, Jiří Bezděk, Moravský Krumlov, Hrotovice, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výbuch a hořící olej. Hasiči v dukovanské elektrárně budou hasit požár, cvičení prověří jejich spolupráci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.