Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Jihlavské středisko výchovné péče pomáhá devátým rokem. Nahlédněte do nových prostor

Od roku 2014 v Jihlavě funguje Středisko výchovné péče (SVP), které nabízí všestrannou psychologickou a speciálně pedagogickou péči pro děti či dospívající. Věnuje se dětem, které mají nejrůznější potíže. Včera odpoledne byla veřejnosti slavnostně představena druhá skupina takzvaného celodenního stacionáře. Ten nyní funguje jako jediný na Vysočině.

Ředitelka střediska Miroslava Florianová 

„V roce 2014 jsme začínali s ambulancí s pár zaměstnanci a v roce 2019 jsme si řekli, že nám pouze ambulantní služba už nestačí. Zákon nám umožnil takzvaný celodenní stacionář, jde o intenzivnější službu. Zahájili jsme proto jednání, která byla úspěšná, a dnes máme již druhou skupinu denního stacionáře,“ sdělila na úvod ředitelka SVP Miroslava Florianová. Dodala, že forma takzvaného denního stacionáře je prospěšná hlavně proto, že se u dítěte, jež má nějaký problém, tolik nepřetrhnou vazby s rodinou a kamarády.

Veškeré služby Střediska výchovné péče Jihlava jsou bezplatné. Spolupráce se střediskem je ve většině případů dobrovolná (výjimky tvoří terapeutické programy nařízené soudem).

Na rozšíření prostor v městské budově, která sídlí v blízkosti domova seniorů na Lesnově, se podílelo více institucí – Kraj Vysočina, jihlavský magistrát a také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR..

„Rozšíření centra bylo opravdu třeba, děkuji i dvěma krajským zastupitelkám, které jako první daly k tomuto kroku impuls,“ ocenil během slavnostního otevření za Kraj Vysočina radní Jan Břížďala.

Práci zaměstnanců v SVP ocenil také vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy na jihlavské radnici Tomáš Koukal. „Ušli jste velký kus cesty, děkuji za to, jak skvělý jste tým. Za všechny ředitele škol a také za všechny učitele,“ vzkázal všem přítomným Tomáš Koukal.

V programu může být 12 až 16 dětí, které mají problémy ve škole, v rodině či celkově ve vztazích a ve společnosti. SVP se věnuje dětem od 3 do 18 let, případně studentům do 26 let. Podmínkou je, aby klient byl školou povinný.

V rámci SVP je třeba rozlišovat dvě základní sekce - ambulanci a celodenní stacionář. „Jakákoli spolupráce však vždy začíná v ambulanci,“ sdělila vedoucí SVP Lucie Přecechtělová s tím, že ambulance sídlí v přízemí budovy, program celodenního stacionáře se odehrává hlavně v prvním patře budovy.

Motto SVP Jihlava
Na nebi září mnoho hvězd. Některé září jasně a spolu s ostatními hvězdami tvoří nádherná souhvězdí, některé jsou skryté. I Ty jsi v našich očích hvězda a pokud chceš, můžeme Tobě a Tvému souhvězdí pomoci zazářit. Třeba i přes zataženou oblohu…“

Práce nejen s hvězdami 

„Na začátku náš vždy zajímá, co od nás klient očekává. Naše nabídka je široká, role máme různě rozděleny,“ doplnila své kolegy psycholožka SVP Blanka Pollaková. V návaznosti na motto SVP dodala, že pracovníci centra pracují nejen s hvězdami (žáci, co mají problém), ale i se souhvězdími (rodina či škola, kolektiv ve třídě).

SVP v číslech

Ve školním roce 2021/2022 mělo SVP 166 klientů, u 395 klientů se jednalo o jednorázovou návštěvu, nově do SVP přišlo 46 klientů. „V loňském školním roce bylo z 31 klientů celodenního stacionáře pouze 7 dívek, zbytek byli chlapci,“ uvedla na dotaz redakce Drbny speciální pedagožka SVP Terezie Doleželová.

Vedoucí SVP Lucie Přecechtělová zdůraznila, že spolupráce ze strany klienta musí být vždy aktivní. „Kromě spolupráce s rodiči je zásadní i zapojení kmenové školy. S rodiči máme pravidelné konzultace zhruba jednou za dva týdny,“ dodala s tím, že pobyt dítěte v denním stacionáři trvá zpravidla dva měsíce. „Někteří klienti se k nám i vrací,“ dodala Přecechtělová.

Jak probíhá denní program? 

To, jak denní program probíhá, představil jeden z učitelů Robert Štefánek. Klienti se musí do střediska dostavit ráno na půl osmou, některé vezou rodiče autem, případně přijedou na zastávku MHD a zaměstnanci SVP je vyzvednou. Poté probíhá výuka, žáci jsou rozděleni do tří skupin dle věku. První skupinu tvoří děti na prvním stupni, druhou žáci 6. a 7. třídy a třetí osmáci a deváťáci.

Středisko výchovné péče Jihlava

Úterý, 1. listopadu 2022, 09:17

Středisko výchovné péče Jihlava
Středisko výchovné péče Jihlava

„Po výuce jedeme na oběd, pak se vrátíme a žáci si vypracují úkoly. Ty dostávají většinou tři dny v týdnu. Po úkolech se věnujeme nejčastěji sportu, třeba chodíme běhat na Šacberk, který je od nás kousek. Velkou výhodou je les, který máme hned vedle. Případně hrajeme hry na rozvoj logiky nebo máme nějakou výtvarnou činnost,“ popsal denní náplň Robert Štefánek s tím, že ve třídě bývají nejčastěji dva dospělí – učitel a asistent pedagoga. „Ten přístup ke klientům je hodně individuální,“ zmínil Štěfánek. Konec pobytu v denním stacionáři je v 16:30 od pondělí do čtvrtka, v pátek v 15:30. Po skončení programu se děti vrací domů za svými rodinami.

Jedna z místností na společná setkávání 

Ve školním roce 2021/2022 navštěvovalo celodenní stacionář 31 dětí, z toho 18 jich bylo ze škol v krajském městě a zbytek ze škol mimo Jihlavu, například z Třeště, Telče, Dolní Cerekve, Polné, Havlíčkova Brodu či Pelhřimova. Průměrný věk u žáků byl v loňském školním roce 12 let s tím, že nejmladšímu klientovi bylo 9 let, nejstaršímu 15. „Nejdelší umístění klienta trvalo čtyři měsíce a nakonec bylo zakončeno soudním rozhodnutím o změně svěření do péče druhého rodiče, než který o umístění do SVP původně žádal,“ zmínila vedoucí střediska.

Na SVP se nejčastěji obrací samotní rodiče, často i škola, zdravotnické zařízení či orgán sociálně – právně ochrany dětí. „Klienti jsou nejčastěji k nám umisťováni kvůli problémům ve škole, další jsou osobnostní důvody, rodinné problémy a u některých i kriminální důvody,“ uzavřela během představování činnosti střediska Lucie Přecechtělová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky výchovná, péče, středisko, pomoc, žák, studium, rodina, výchova, Jihlava, Kraj Vysočina, školní rok, souhvězdí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlavské středisko výchovné péče pomáhá devátým rokem. Nahlédněte do nových prostor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.