Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město apeluje na veřejnost: Nevstupujte do blízkosti šachty sv. Jiří pod Rudným, hroutí se

Nyní by měli zbystřit všichni návštěvníci Hornické naučné stezky, stejně jako třeba houbaři. V lese pod Rudným probíhal tento týden bezpečnostní průzkum vedený Báňskou záchrannou službou. Na šachtě byl zjištěn pokles terénu, a tak zde státní podnik Diamo na objednávku Ministerstva životního prostředí (MŽP) s pomocí vrtné soupravy zkoumal bezpečnost šachty sv. Jiří. Obavy se potvrdily – šachta je nestabilní a hroutí se. V místě se objevila propadlina, což může být nebezpečné pro všechny, kteří se budou na daném místě pohybovat.

Hluboký kráter o průměru asi 150 centimetrů se v místě objevil ve čtvrtek. „Apelujeme na kolemjdoucí, houbaře či návštěvníky Hornické naučné stezky, aby na místo nevstupovali a dbali bezpečnostních upozornění a zákazových pásek," vyzývá ve zprávě pro novináře mluvčí Jihlavy Radovan Daněk a dodává, že hloubka kráteru může vést až 80 metrů pod zem do bývalé šachty důlního díla.

„Šachtu je třeba co nejdříve zabezpečit, místo sanovat a teprve potom může být obnoven pohyb turistů. Teď je opravdu nutné, aby lidé respektovali zákaz vstupu a neničili pásky ohraničující nebezpečný prostor,“ uvedl Jiří Kostinec z Báňské záchranné služby Libušín.

Šachta sv. Jiří pochází z nejstarší etapy dolování v Jihlavě. O její obnovu se v roce 1592 pokusil Vít Baroch za pomoci jihlavské obce. Havíři zde čerpali třicet dní a nocí vodu a hladinu pak udržovali v hloubce 60 metrů od ústí šachty. Pro slabý výtěžek stříbrných rud bylo ale dílo opět opuštěno. Další pokus o průzkum a těžbu byl podniknut v roce 1734, ale po dvou letech nezbylo, než ze stejných důvodů práce ukončit.

Jak dále informuje městský web Ježkovy oči, veškeré práce byly financovány MŽP. Statutární město Jihlava bylo osloveno pouze jako majitel pozemků, a nikoliv důlního díla. „Zaměstnanci oddělení správy podzemí ve spolupráci s oddělením památkové péče nad prováděnými pracemi drží dozor jako zástupci města," přidává mluvčí Daněk vysvětlení. 

Pozůstatky vodního kola? 

Informace o zahájení prací byla předána také Muzeu Vysočiny, kterému poté byly předány nalezené vzorky výdřevy pro dendrologický průzkum. Po zhroucení části zeminy se na místo přijel podívat také archeolog z Masarykovy univerzity Brno Petr Hrubý a zástupce Archaia Brno, z. ú., Šimon Kochan.

„Nyní je nutné zeminu v místě citlivě odtěžit a dostat se k ústí propadlé šachty. Je možné, že krom pumpy vodotežního stroje narazíme i na pozůstatky vodního kola,“ zauvažoval Petr Hrubý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky šachta, sv. Jiří, díra, veřejnost, nebezpečí, průzkum, hornická, naučná, stezka, Báňská záchranná služba, Diamo, Jihlava, Petr Hrubý, Masarykova univerzita, Muzeum Vysočiny Jihlava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město apeluje na veřejnost: Nevstupujte do blízkosti šachty sv. Jiří pod Rudným, hroutí se | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.