Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihlavské radnici zavlála sokolská vlajka, připomíná teror proti organizaci během druhé světové války

U příležitosti Památného dne sokolstva, který připadá na 8. října, vyvěsili jihlavští sokolové na radnici sokolskou vlajku. Ta má připomínat padlé bratry a sestry, které nepřežily následky "Akce Sokol" v noci ze 7. na 8. října 1941.

Sokol se počátkem druhé světové války proměnil ve vlasteneckou odbojovou organizaci (podílel se i na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha) a jeho činnost se donesla i k činovníkům gestapa. V noci ze 7. na 8. října 1941 bylo zatčeno na 1 500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Většina z nich byla transportována přes Malou pevnost v Terezíně do koncentračního tábora v Osvětimi. Ještě během vlny zatýkání, 8. října 1941, podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské.  Druhou světovou válku nepřežilo přibližně 3 a půl tisíce sokolů.

Je tomu 81 let, co byla zakázána činnost Sokola. Za války věznili 11 tisíc členů, 1200 jich nacisté popravili

Dnes uplynulo přesně 81 let ode dne, kdy byla v naší zemi zakázána činnost důležitého tělocvičného spolku Sokol. Ten byl založen již v 19. století, konkrétně v roce 1862. Dnes zase již naplno funguje a po celé zemi má řadu aktivních členů.

Památný den sokolstva, který tyto události připomíná, byl zařazen do kalendáře významných dnů České republiky teprve v roce 2019. Od té doby se vždy kolem 8. října z oken primátorky města Jihlavy ozve zvučné „zdar“ a na radnici se zatřepetá sokolská vlajka.

„Sokolové vedou své členy k tomu, aby byli silní nejen tělem, ale i duchem. Aby ctili svobodu a demokracii, které byly trnem v oku všem totalitám, kterými prošli od chvíle svého založení. Oběti sokola byly obrovské, proto je důležité si tyto události připomínat a učit o nich i mladší generace,“ uvedl starosta Sokola Jihlava Martin Zuzaňák.

„Sama jsem Sokolka a myslím si, že je dobré mít nějaké morální hodnoty, i když samozřejmě – je na každém z nás, kde si ty morální hodnoty najdeme. Děkuji, že do Sokola chodíte, že ho máte rádi a že se účastníte i takovýchto akcí, které jsou nad rámec sokolské činnosti, velice si toho vážím,“ doplnila při setkání primátorka města Karolína Koubová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky Sokol, sport, výročí, pohyb, historie, 1941, válka, úmrtí, Jihlava, radnice, druhá světová válka, Česká obec sokolská, Reinhard Heydrich, Karolína Koubová, Auschwitz, koncentrační tábor Terezín, Malá pevnost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavské radnici zavlála sokolská vlajka, připomíná teror proti organizaci během druhé světové války | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.