Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavou po covidové odmlce projde svatý Martin. Město zve na jarmark i tradiční ohňostroj

Lidé v Jihlavě se v letošním roce mohou těšit na oblíbený průvod svatého Martina. Doplní ho tradiční ohňostroj, bezmála hodinový dvousethlavý průvod městem, svatomartinský jarmark a bohatý doprovodný program v ulicích. Pokud vás tato akce zajímá, pak si do diářů zapište pátek 11. listopadu.

Oslava svatého Martina se letos oproti tradici uskuteční na více místech Jihlavy. „Kromě svatomartinského jarmarku, který bude přes den na Masarykově náměstí, chystá Brána Jihlavy doprovodný program v ulicích na trase průvodu. Naposledy zažila Jihlava velký Martinský průvod v listopadu 2019. Letos projde krajským městem po dvouleté covidové odmlce v pátek 11. listopadu 2022," sdělil novinářům Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Program se bude odehrávat hned na několika místech. Od 15 hodin budou v parku Jana Masaryka za kinem Dukla už od 15 hodin vystupovat divadelníci a kejklíři, v ulicích Věžní a Palackého zahrají kapely, které zpříjemní čekání na příjezd svatého Martina. Samotný průvod vyrazí v 17 hodin z parku za kinem Dukla a půjde ulicemi Jana Masaryka, Palackého, Benešova, Věžní, Matky Boží a opět Palackého a Benešova směrem na náměstí.

V průvodu půjde více než 200 účastníků, jejich cesta bude trvat skoro hodinu. Po slavnostní zdravici se mohou lidé těšit na tradiční ohňostroj, který začíná v 18 hodin a poté na hudební program. A to jak na hlavní scéně na náměstí, tak na menších v ulicích Jihlavy. „Svátek svatého Martina je velkým posilujícím momentem podzimu. Chladná podzimní doba nutí lidi, aby si k sobě hledali cestu. Martinský svátek je spojen s významným lidským gestem – bratrským soucitem a rozdělením se s trpícím. Martinská světla hořících luceren zase připomínají nebeské hvězdy, které posilují to světlo a teplo v lidech na zemi," uvádí pořadatelský tým ke svatomartinské tradici na webu Martinského průvodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky průvod, Martin, listopad, Jihlava, ohňostroj, Jan Masaryk, Svatomartinské hody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavou po covidové odmlce projde svatý Martin. Město zve na jarmark i tradiční ohňostroj | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.