Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Elektrárna Dukovany odstavila třetí blok kvůli pravidelné výměně části paliva

V Jaderné elektrárně Dukovany dnes začala plánovaná odstávka třetího výrobního bloku spojená s pravidelnou výměnou části paliva na čerstvé. Do přenosové sítě přestal blok dodávat elektřinu osm minut po poledni. Odstávka se odběratelů nijak nedotkne, zbývající tři dukovanské bloky zůstávají na plném výkonu,

Podle údajů, které společnost ČEZ uvádí v systému Market Transparency (REMIT) by měla odstávka třetího bloku skončit 18. listopadu. "Termín ukončení odstávky a opětovné zahájení výroby ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky kontrol a testů," uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Třetí dukovanský blok vyráběl elektřinu bez přerušení 430 dní. Dnes energetici postupně odpojili obě turbosoustrojí a tím přestal blok dodávat elektrickou energii do sítě. "Nás i naše dodavatele čeká 15.165 pracovních příkazů a 47 významných technických a investičních akcí, které musíme během odstávky zvládnout," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Technici budou také z vnějšku kontrolovat tlakovou nádobu reaktoru a provedou generální údržbu dvou hlavních cirkulačních čerpadel. "Z reaktoru proto musí vyvést všech 349 palivových kazet do sousedního bazénu skladování. Reaktor třetího bloku tak bude na několik dnů prázdný," uvedl mluvčí. Za čerstvé pracovníci vymění 90 palivových kazet.

Na chladicí věži číslo osm také energetici při odstávce dokončí technické úpravy, které umožní optimalizaci provozu chladicích věží Dukovan. Tím podle firmy ČEZ skončí investiční akce, díky níž elektrárna ročně dodá do přenosové soustavy o 15.539 megawatthodin (MWh) elektřiny více.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín vloni dodaly v součtu 30,73 terawatthodiny (TWh) elektřiny, Temelín se na tom podílel 15,86 TWh a Dukovany 14,87 TWh. Od začátku letoška dodala dukovanská elektrárna do sítě 11 TWh elektrického proudu.

Poprvé bylo palivo do reaktoru třetího výrobního bloku zavezeno 2. 10. 1986 a jen o šestnáct dnů později v něm jaderní fyzici poprvé spustili řízenou štěpnou reakci. Turbíny Lenka a Dáša od té doby vyrobily 120 122 727 MWh čisté bezemisní energie, která by vystačila všem českým domácnostem na sedm let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JAS Hrotovice

Štítky ČR, energie, jaderná, odstávka, Dukovany, ČEZ, palivo, elektřina, elektrárna, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárna Dukovany odstavila třetí blok kvůli pravidelné výměně části paliva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.