Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Už je jasné, kdo postaví první kamenný hospic na Vysočině. Začít by se mohlo ještě teď v září

Krajští radní vybrali stavební společnost, která by měla za rok a půl postavit kamenný hospic pro Kraj Vysočina. Ten vyroste poblíž nemocnice v Havlíčkově Brodě.

O zakázku mělo zájem šest firem. „Kraj Vysočina je připraven v následujících dnech s regionálním vítězem veřejné zakázky podepsat smlouvu, která by umožnila zahájení stavebních prací už na přelomu září a října. Vysoutěžená hodnota díla se blíží předpokládanému rozpočtu, který byl stanoven na cca 85 miliónů korun,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Co je hospic?

Hospic je zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby, tedy k takzvané paliativní péči. Současná zdravotnická zařízení hospicového typu dostala své jméno podle instituce hospiců – míst pro odpočinek poutníků, která vznikla ve 4. století.

Hlavním účelem hospiců je maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit důstojné umírání. Děje se tak především snižováním nebo odstraňováním bolesti a jiných nepříjemných fyzických projevů nemoci. 

Podle informací Karla Janouška, radního Kraje Vysočina pro oblast majetku budou na pozemku, který kraji věnovalo město Havlíčkův Brod, nejprve vykáceny náletové dřeviny, sejmuta ornice a do konce roku by mohly být založeny základy nové stavby. „Půjde o stavbu s ekologickými prvky. Pořízena bude zelená střecha, počítáme s dílčím využitím zachycené dešťové vody,“ popisuje konkrétnosti Karel Janoušek.

Budova kamenného hospice, prvního na Vysočině, je naprojektovaná  jako převážně jednopodlažní s kapacitou 20 lůžek, z toho 2 budou určena pro děti. „Půjde o zdravotnické zařízení poskytující paliativní péči, v druhé už dvoupodlažní části objektu je počítáno s administrativou i kaplí. Na výstavbu tohoto v kraji chybějícího zařízení se podařilo získat dotaci ve výši 67 miliónů korun od ministerstva zdravotnictví,“ doplňuje Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví.

Zadržování dešťové vody 

Součástí kamenného hospice bude také 17 parkovacích míst, a to nejen pro zaměstnance, ale i pro hosty a rodiny klientů. „Zajímavostí je navržená plochá střecha s extenzivní vrstvou zeleně, která zabraňuje přehřívání střešního pláště a zároveň poslouží k zadržování dešťové vody,“ řekl již dříve krajský radní Karel Janoušek. Domácké prostředí bude podtrženo vhodně doplněnou sadovou úpravou s možností výjezdu z jednotlivých pokojů přímo do zeleně.

Od roku 2015

Víc než půlhektarový pozemek pro hospic kraji darovalo město, havlíčkobrodští zastupitelé o tom rozhodli loni v listopadu. Projekt kraj převzal od Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy, který o stavbu „kamenného" hospice na Vysočině usiloval od roku 2015.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky hospic, kamenný, výstavba, zakázka, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Nemocnice Havlíčkův Brod, Karel Janoušek, Vítězslav Schrek, povrchová voda, Vladimír Novotný, spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už je jasné, kdo postaví první kamenný hospic na Vysočině. Začít by se mohlo ještě teď v září | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.