Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Autor Panenky Robert Křesťan se narodil v Počátkách. Už ve 13 letech založil kapelu

Počátky na Pelhřimovsku mají mezi svými slavnými rodáky jméno Roberta Křesťana, který dnes slaví 64. narozeniny. Jde o nejpopulárnějšího představitele českého bluegrassu, který se hudbě aktivně věnoval už na gymnáziu.

Robert Křesťan už ve svých 13 letech založil bluegrassovou skupinu Trapeři, v níž hrál na bajno. V této době se potkal se současným spoluhráčem Petrem Surým. „V šesti jsem se začal učit na klavír, v deseti jsem vzal poprvé do ruky kytaru a v jedenácti banjo, na které jsem hrál až do roku 1991," řekl Robert Křesťan v rozhovoru pro web kvcity.cz. 

V roce 1979 se stal členem tehdy již dobře známé kapely Poutníci, která se s tímto rodákem z Počátek na Pelhřimovsku začala opět orientovat na svou původní hudební tvorbu. Je třeba dodat, že Poutníci společně s Křesťanem opakovaně zvítězili v autorské soutěži Porty a v roce 1983 poprvé koncertovali v zahraničí.

Na počátku 90. let Křesťan z kapely Poutníci odešel společně s Lubošem Malinou a založil skupinu Druhá tráva, s níž koncertoval až do roku 2002, kdy vznikla kapela Malinaband. V roce 2004 začala Druhá tráva opět koncertovat. Této kapele se podařilo prorazit i v USA, kam se kapela vydává na své každoroční turné. 

Překlady americké prózy

Robert Křesťan byl v anketě Bluegassové asociace několikrát zvolen jako Zpěvák roku. Kromě zpěvu, hře na mandolinu a skládání hudebních textů či básní se tento slavný rodák z Vysočiny věnuje i překladům americké prózy - českým čtenářům tak přiblížil díla Williama Eastlaka, Jima Harrisona či Normana Mailera.

Mezi Křesťanovy nejznámější písně, které hrává i v zahraničí, patří Panenka, Až uslyším hvízdání, Ještě jedno kafe nebo Napsal jsem jméno svý na zdi. Křesťan bývá častýým hostem na hudebních akcích a festivalech, z těch na Vysočině lze jmenovat třeba Prázdniny v Telči nebo Trampský Širák. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Prázdniny v Telči | Zdroj Česká televize, druhatrava.cz, pisnicky-akordy.cz, kvcity.cz, wikipedia

Štítky rodák, zpěvák, hudba, hudebník, Robert Křesťan, Druhá tráva, Počátky, Vysočina, hudební skupina, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov, PORTA, Norman Mailer, Luboš Malina, Jim Harrison

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Autor Panenky Robert Křesťan se narodil v Počátkách. Už ve 13 letech založil kapelu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.