Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radnice okresních měst mají 67 služebních aut. Jihlava chce na vozidlech šetřit

Radnice okresních měst na Vysočině mají 67 služebních aut, provoz každého z nich ročně stojí desítky tisíc korun. Alternativní pohon mají jen čtyři auta. S růstem cen pohonných hmot některé radnice upravily pravidla používání aut, většinou se ale drží směrnic, které kvůli úspoře jízd platí dlouhodobě, řekli zástupci oslovených měst.

„Omezení služebních cest aktuálně neřešíme. Radnice dlouhodobě slučuje služební cesty, to znamená, když jede například do Prahy, nebo Jihlavy v ten den více lidí z různých odborů, jedou jedním autem," řekla mluvčí radnice v Třebíči Irini Martakidisová. Podobné je to v Jihlavě, Havlíčkově Brodě i Žďáru nad Sázavou. „Žádná nová pravidla zatím nemáme, snažíme se trvale o efektivní provoz - slučování jízd, vytíženost," řekla Blanka Sobolová, mluvčí Žďáru nad Sázavou. Podle mluvčí radnice v Pelhřimově Andrey Unterfrancové ale město služební cesty omezilo, při školení pracovníků raději využívá on-line formu.

Elektromobily má ve svém vozovém parku jen třebíčská radnice a Žďár nad Sázavou. Jihlava má ze svých 19 služebních aut dva vozy na stlačený zemní plyn (CNG). Pelhřimov sice před třemi lety do elektromobilu investoval, pořídil ho ale pro domov pro seniory a slouží k rozvozu obědů pečovatelské službě. Pořizovací cena elektromobilu byla 865 532 korun, přičemž 250 tisíc korun pokryla dotace ze Státního fondu životního prostředí, zbývající peníze na auto dalo město, uvedla Unterfrancová.

Pelhřimov uvažuje o nákupu 

Průměrné stáří vozu je do devíti let, nejmladší vozový park má Třebíč, jejíž pracovníci používají vozy s průměrným stářím 5,5 roku, nejstarší auto třebíčské radnice je ale z roku 2007, příští rok bude nahrazené novým. V poslední době kupoval nový vůz jen Havlíčkův Brod, pořídil ho loni. O nákupu kvůli výměně za dosluhující auto uvažuje Pelhřimov. Jihlava chce na autech šetřit. „Tento rok už se žádné vozidlo kupovat určitě nebude, peníze na to vyčleněné se musely vrátit do rozpočtu města na jiné využití," řekl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Náklady na provozování aut včetně oprav a pohonných hmot se ve městech liší podle používání. Havlíčkův Brod s osmi auty na ně má vyhrazeno 250 tisíc korun ročně. Podle mluvčí radnice Aleny Doležalové je to zatím limit dostačující. Žďár nad Sázavou s deseti auty má vyhrazen dvojnásobek. Nejvíc peněz za služební auta dala Jihlava, kde částka překročila 1,2 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto qimono / pixabay

Štítky doprava, auto, služební, správa, automobilová, Vysočina, Jihlava, radnice, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Kraj Vysočina, služební cesta, Havlíčkův Brod, peníze, Třebíč, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice okresních měst mají 67 služebních aut. Jihlava chce na vozidlech šetřit | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.