Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: V Polné zavoněly mrkvance. Podívejte se na jednu z největších poutí kraje z ptačí perspektivy

Stovky návštěvníků přilákala letošní Mrkvancová pouť v Polné na Jihlavsku, která patří vůbec k největším v našem kraji. Kromě klasických kolotočů, labutí a autodromu si ti odvážnější mohli vyzkoušet i novější adrenalinové atrakce. Pouť s bohatým doprovodným programem bude pokračovat ještě i dnes.

Proč právě mrkvancová? 

Pouti v Polné se už několik desítek let říká „mrkvancová“. Proč tomu tak vlastně je? Důvod je jednoduchý. Jak již zaznělo, polenská pouť se slaví na počest svatého Liguriáše, každý rok je to druhá zářijová neděle. To je doba, kdy se na Vysočině sklízela mrkev, která se v Polné pěstovala ve velkém, později ji nahradily brambory.

Mrkvance mě učila péct moje maminka, říká rodačka z Polné. S receptem doma příliš neexperimentují

Už tento víkend zažije Vysočina jednu ze svých vůbec největších poutí. Na tradiční Mrkvancovou pouť, která se koná na Husově náměstí, mohou přijet lidé do Polné na Jihlavsku. Do téměř pětitisícového města mohou zájemci na pouť přijet od pátku 9....

V minulosti byl v Polné zaveden vždy jednou týdně takzvaný mrkvový den, kdy se nesmělo jíst nic jiného. Dodnes se v Polné podle tradice nad vchodové dveře domů věší mrkev s pentlemi v národních barvách a pečou se výše zmíněné koláče plněné mrkvi zvané mrkvance nebo mrkvánky.  

Součástí doprovodného programu bylo hned několik pouťových zábav, na hradě lze navštívit jarmark a také kostýmované prohlídky. V sobotu byl součástí pouťového víkendu i fotbalový zápas. Své síly si v něm poměřili polenští Muži „A“ s týmem z Dukovan. 

Mrkvancová pouť v Polné 2022

Neděle, 11. září 2022, 10:10

Mrkvancová pouť v Polné 2022
Mrkvancová pouť v Polné 2022

Dopravní komplikace 

V letošním roce je o pouti v Polné komplikovaná doprava ohledně dvou dlouhodobých uzavírek v ulici Pod Kalvárií (Amylon) a Varhánkova. Hlavně uzavírka v ulici Varhánkova komplikujedopravu nejvíce (směr Hrbov, Brzkov, Přibyslav). Jelikož tento úsek nejde objet místními komunikacemi, je nutná objížďka přes Zábornou, Skrýšov, Poděšín, Nížkov, Špinov, Hrbov a zpět.

Zájemcům se otevřela také věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polné, která měří 64 metrů. Na pouťové veselí se tak i přes nepříznivé počasí nabídl ještě zajímavější pohled. 

Mrkvánky chutnaly i Mikoláši Alešovi 

Mrkvancová pouť v Polné se slaví druhou neděli v září na památku zdejšího svatého patrona - poustevníka sv. Liguria (Liguriáše), a to pravděpodobně již od 18. století. V současnosti patří mezi největší poutě na Vysočině. Důležitou součástí poutě jsou jíž zmíněné mrkvánky, u nichž se traduje, že jejich chuti propadl i malíř Mikoláš Aleš.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky pouť, tradice, mrkvance, mrkvánky, mrkev, Polná, Mrkvancová pouť, okres Jihlava, Mikoláš Aleš, Kraj Vysočina, Nanebevzetí Panny Marie, Amylon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Polné zavoněly mrkvance. Podívejte se na jednu z největších poutí kraje z ptačí perspektivy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.