Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravovaný dům na náměstí v Jihlavě přinesl další unikátní objev. Střep s motivem ježka

Zhruba od poloviny letošního března v dolní části Masarykova náměstí v Jihlavě probíhá rekonstrukce domu, kde sídlí čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek. Součástí obnovy tohoto historického domu je také archeolologický výzkum. Ten nyní přinesl už druhý unikátní nález. Je jím střep keramické nádoby, na níž byl opakovaně použitý symbol ježka. Ten nalezli na nějakém předmětu archeologové vůbec poprvé.

Jde o letošní druhý unikátní nález v rámci opravy domu s adresou Masarykovo náměstí 21. Jako první byl na začátku května na dvoře domu objeven inventář královské mincovny z konce 13. století. 

Objev archeologů při rekonstrukci domu na náměstí: Podívejte se, jak vypadaly mince ražené v Jihlavě

Zhruba od poloviny března v dolní části Masarykova náměstí v Jihlavě probíhá rekonstrukce domu, kde sídlí čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek. Součástí obnovy tohoto historického domu je také archeolologický výzkum, který přinesl zajímavé...

Co se týče zmiňovaného fragmentu keramické nádoby, který je dekorován opakujícím se motivem ježka, tak ten je unikátní hlavně v tom, že vůbec prvním takovým nálezem na území města. „V Jihlavě nikdy nebyla nalezena žádná movitá věc, která by na sobě měla vyobrazeného ježka,“ uvedla Veronika Juráková z Archaia Brno, z. ú., která našla nejenom tohoto výše zmíněného ježka, ale již dříve také prvního ježka na Jihlavsku, a to při rekonstrukci fary ve Stonařově v roce 2019, kde se objevil také na střepu nádoby.

Střepem s motivem ježka však nejnovější nálezy nekončí. Archeologové během průzkumu našli třeba i keramický kachel z kamen, na kterém je také vyobrazen ježek. „Dále zde archeologové nacházejí množství různých mincí, dřevěnou lžičku nebo koženou botu," jmenuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice s tím, že nalezené předměty s vyobrazenými ježky i většina ostatních artefaktů jsou datovány do doby kolem 16. století.

Střep keramické kachle s ježkem 

„V současné době zde totiž dochází k odebírání zásypů podlah nad renesančními stropy, které jsou z druhé poloviny 16. století. Většinou se tedy jedná o ztrátové předměty, které propadaly škvírami v dřevěných podlahách nebo se sem dostaly při zasypávání podlah,“ doplnil archeolog Šimon Kochan.

Proč Jihlava a ježek? 

Znaky měst začaly získávat trvalejší podobu na konci 14. století. Na nejstarším vyobrazení jihlavského městského znaku byl společně s královským lvem (Jihlava byla nejstarší královské horní město) také ježek. Zřejmě se tam dostal tím, že němečtí obyvatelé si vykládali jméno svého města – Iglau – od slovo igel, což znamenalo ježek.

Podle historických dokladů je jisté to, že ježek se jako symbol používal určitě už v 15. století. Ježek ze znaku města se stal symbolem Jihlavy. Jako „ježčí město  – urbs ericiana“ nazývá Jihlavu oslavná báseň z let krátce před husitskou revolucí.

Přestože renesanční stropy po rekonstrukci již nebudou moci být nosnými, tak po šetrné renovaci zůstanou na svém místě jako součást budoucího vzdělávacího centra. Na své místo se po výzkumu a čištění vrátí také všechny významné archeologické nálezy, které budou následně zpřístupněny veřejnosti v rámci výstavy.

Čajovna zůstane 

Zmíněná rozsáhlá rekonstrukce domu s adresou Masarykovo náměstí 21, kde sídlí například čajovna, byla zahájena zhruba v polovině března. Městu se podařilo na unikátní projekt získat grant z norských fondů v nejvyšší možné výši, a to 39 milionů korun. Celkové náklady na opravu domu se odhadují na 80 milionů korun. Chátrající památka, kterou si lidé mohou spojovat hlavně s čajovnou a knihkupectvím Kuba & Pařízek, by se už na podzim příštího roku měla změnit v centrum kultury a vzdělávání. 

Podle programového schéma objektu, které bylo součástí žádosti o grant z norských fondů, bude dům rozdělen na několik částí. Přízemí a sklepní prostory budou zacíleny na komunikaci a služby pro zákazníky. Jejich součástí zůstane čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek, dále se zde pravděpodobně umístí i turistické informační centrum (TIC) či interaktivní expozice o historii architektury města.

První patro nabídne dva sály pro konání aktivit iniciovaných veřejností či společenských akcí a pracovních setkání. „Ty mohou být pořádány širokým spektrem pořadatelů – spolky, kulturními organizacemi nebo i soukromými firmami. Bráně Jihlavy poslouží třetí patro jako zázemí organizace s kancelářemi. Součástí domu bude i apartmán sloužící hostům či externím spolupracovníkům,“ popsal již dříve mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči, jihlava.cz

Štítky nález, archeologové, historie, střep, nádoba, ježek, rekonstrukce, Masarykovo, náměstí, Jihlava, dům, podlaha, historický dům, objev, Husitství, výzkum, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravovaný dům na náměstí v Jihlavě přinesl další unikátní objev. Střep s motivem ježka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.