Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Betlémy z Vysočiny poputují do Slovinska na vánoční výstavu. Instalováno bude skoro 400 figurek

Téměř čtyři stovky figurek, které tvoří čtyři samostatné různě velké tradiční české betlémy z depozitářů Muzea Vysočiny Jihlava, budou letos premiérově zdobit vánoční výstavu České betlémy na zámku muzea ve slovinském městě Velenje. Betlémy doplní tradiční pařezy, mechy a další přírodniny.

„Dvouměsíční prezentaci bude předcházet jejich několikadenní instalace podle přesně daného plánu. Převoz mobiliáře proběhne na přelomu října a listopadu. Součástí výstavy budou vysočinské vánoční originály až do začátku února příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Roman Fabeš. Betlémy se staví i ve Slovinsku, ale zdaleka ne v nám známém velkorysém rozsahu a nejedná se o tradici tak rozšířenou. „Smyslem výstavy je tuto tradici charakteristickou pro Kraj Vysočina představit," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Betlémy z Vysočiny se na místě budou instalovat tradičním způsobem, který známe třeba z Třeště na Jihlavsku, a to za použití pařezů, mechů a dalších přírodnin. „Vznikne členitá krajina ukončená malovaným pozadím, takzvaným lončoftem. I když se betlém opakovaně staví ze stejných figurek a staveb, pokaždé vznikne originál, protože řada nápadů vzniká spontánně během stavby,“ popisuje Milina Matulová z Muzea Vysočiny Jihlava.

Kontakt s jihlavským muzeem byl navázán v minulých letech, kdy muzejníci ze Slovinska připravovali a následně i zrealizovali výstavu o sochaři a cestovateli F. V. Foitovi z Doupí. „Podstatnou část jeho pozůstalosti má k dispozici telčská pobočka, většina je však ve sbírkách ve Velenje, kde tento sochař a cestovatel následně žil. Hlavně díky této skutečnosti mají kolegové zájem o bližší kontakt s naším muzeem a plánují v budoucnu i další výstavy v Telči. Během zmíněné návštěvy Vysočiny zavítali hosté z Velenje i na pobočku v Třešti a zaujaly je třešťské betlémy. Následně požádali o jejich zapůjčení,“ informoval na tiskové konferenci hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Další krajské muzeum, které pravidelně zapůjčuje betlémy, je Muzeum Vysočiny Třebíč. Betlémy z jejich sbírek obdivovali až do roku 2020 návštěvníci prestižní mezinárodní výstavy betlémů ve Vatikánu. Bohužel kvůli covidu došlo k přerušení této tradice, která snad bude obnovena v příštím roce.

V současnosti jsou například dva betlémy k vidění na výstavě v dolnorakouském Vösendorfu, kde se specializují právě na prezentaci betlémů. Tamní výstava potrvá až do 6. ledna 2023. Za třebíčskými betlémy není nutné cestovat až za naše hranice, ale prezentovány budou i v rámci České republiky, neboť se dlouhodobě těší zájmu vystavovatelů i návštěvníků. K vidění budou například na vyhlášené tuzemské výstavě v Betlémské kapli v Praze, dále na výstavě Městského kulturního střediska v Náměšti nad Oslavou a ozdobí i recepci budovy krajského úřadu," dodala mluvčí hejtmanství Svatošová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky betlém, tradice, výstava, Vánoce, expozice, Kraj Vysočina, Slovinsko, muzeum, Velenje, Muzeum Vysočiny Jihlava, Roman Fabeš, Třešť, Vítězslav Schrek, Muzeum Vysočiny Třebíč, Náměstí Míru 51

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Betlémy z Vysočiny poputují do Slovinska na vánoční výstavu. Instalováno bude skoro 400 figurek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.