Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na ČR se ženou bouřky, ty mohou doprovázet kroupy a silný vítr. Zítra hrozí i na Vysočině

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes přišel s výstrahou, která se týká bouřek s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem. Ty do ČR přijdou už dnes, a to v několika krajích. Ve čtvrtek pak budou bouřky postupně přecházet přes celé území České republiky, tedy i přes Kraj Vysočina.

Podle meteorologů se dnes bouře objeví ve středu a na severozápadě Čech. Konkrétně dnes výstraha platí pro Středočeský, Liberecký, Ústecký a Karlovarský kraj, Prahu a také severní část Plzeňského kraje, a to od 15 do 20 hodin. „Stejně jako včera nelze vyloučit výskyt downburstu případně i supercely. Silnější bouřky se mohou vyskytnout zhruba do 20 hodin. Během večera budou pak rychle slábnout s postupnou absencí nebezpečných jevů," informovali dnes meteorologové na svém facebookovém profilu. 

Během čtvrtka by pak bouřky měly postupně přecházet přes celé území ČR, včetně Vysočiny. Naprší až 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční, a vítr bude mít rychlost až 70 kilometrů za hodinu. 

Ve čtvrtek nejprve bouřky zasáhnou celé Čechy, pro které výstraha platí od 11:00 do 18:00. Pak se přesunou na Moravu a Slezsko, kde je výstraha vyhlášena od 15:00 do 21:00. Kromě krup a větru se zřejmě vyskytnou silnější deště než dnes, s objemem srážek až 40 milimetrů.

Co (ne)dělat v bouřce? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

Dnes i ve čtvrtek mohou deště podle pracovníků ČHMÚ rozvodnit menší toky a zatopit sklepy či podjezdy a podchody. Vítr pak může lámat stromy a hrozí také úrazy poletujícími předměty nebo kvůli padajícím kroupám a bleskům. Lidé by si proto měli dát pozor při pohybu venku a při jízdách autem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com | Zdroj ČHMÚ, ČTK

Štítky bouřka, počasí, srážky, déšť, výstraha, meteorologové, ČHMÚ, Vysočina, Česko, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Praha, strom, Středočeský kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ČR se ženou bouřky, ty mohou doprovázet kroupy a silný vítr. Zítra hrozí i na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.