Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ulicí Jiřího z Poděbrad se po necelých čtyřech letech projela auta. Ta doba je absurdní, ale město za ni nemůže, říká radní

Po necelých čtyřech letech se podařilo dokončit opravu ulice Jiřího z Poděbrad. Dlouhé průtahy byly způsobeny spory mezi městem a Svazkem vodovodů a kanalizací, další komplikace pak byly na straně původního zhotovitele. To vše je už ale minulostí, v pondělí 5. září se ulicí opět projela vozidla.

Ulice, která měří 330 metrů, má zcela nový asfaltový povrch, nové chodníky, dva zpomalovací retardéry a pod povrchem oddílnou kanalizaci - zvlášť teče dešťová a zvlášť splašková voda. Hotové jsou také přípojky k okolním nemovitostem. Oprava vyšla na 15,5 milionu korun bez DPH.  

„Je proč se tady sejít a co oslavit. Neoslavujeme dokončení ulice, ale definitivní uzavření jedné kapitoly historie města. Tahle ulice je totiž přelomovou stavbou, která jasně ukázala na absurdnost stavu, kdy sice zodpovídáte za vodohospodářskou infrastrukturu, ale nemůžete se o ni sami postarat,“ uvedla při slavnostním přestřižení pásky primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Ulice Jiřího z Poděbrad bude zprovozněna na začátku září. Po téměř čtyřech letech

Dlouho očekávaná oprava ulice Jiřího z Poděbrad se chýlí ke svému úspěšnému konci. Z různých důvodů téměř čtyři roky odkládané práce již brzy skončí, a tato jednosměrná ulice tak bude znovu otevřená.

Ta k problematice doplnila následující: „Nyní, když budeme něco opravovat, tak už přesně víme, co. Máme vlastní dokumentaci a vlastní společnost, která se o vodovodní a kanalizační trubky stará. Už přesně koordinujeme opravy povrchů s tím, co je potřeba opravit pod povrchem. Před čtyřmi lety tomu tak nebylo, správce kanalizace městu vůbec neřekl, v jakém stavu je kanalizace pod vozovkou a zjistilo se to až v průběhu oprav. Stavbu tak bylo nutné zastavit až do vyřešení sporu,“ vysvětlila primátorka.  

Primátorku doplnil jihlavský radní pro dopravu Jaroslav Vymazal: „Ano, trvalo to čtyři roky, ale je nutné zdůraznit, že to prodlení nezavinilo město. Naopak městu se podařilo vyhrát vodohospodářský spor a konečně si může samo spravovat veškerou vodohospodářskou infrastrukturu. Na příkladu této ulice je jasně vidět, jak obrovský dopad na rozvoj a fungování Jihlavy tahle infrastruktura má a jak důležité je, aby ji mělo město samo ve své správě.“

Teď už podle něj snad budou v rychlém sledu následovat opravy dalších ulic. Ještě letos se má otevřít ulice Pod příkopem, příští rok pak např. ulice Seifertova a Bří Čapků.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Mašková

Štítky Jihlava, Jiřího z Poděbrad, oprava, otevření, Jiří z Poděbrad, kanalizace, Karolína Koubová, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulicí Jiřího z Poděbrad se po necelých čtyřech letech projela auta. Ta doba je absurdní, ale město za ni nemůže, říká radní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.