Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé se mohou zbavit svých dluhů. Také v Jihlavě začala druhá vlna Milostivého léta

V době od 1. září do 30. listopadu 2022 mohou nejen jihlavští dlužníci využít akci s názvem Milostivé léto. Nejde však o žádnou dluhovou amnestii, jak by se mohlo podle názvu zdát. Je to šance, jak se zbavit některých exekucí tím, že dlužník zaplatí původní dluh (jistinu) navýšený pouze o náhradu nákladů exekutorovi ve výši 1815 korun, a to včetně DPH. Stát dlužníkovi odpustí veškeré příslušenství uhrazené jistiny, jako jsou sankce, úroky z prodlení, penále a další náklady.

Na začátku je třeba zdůraznit, že dlužníkem musí být fyzická osoba, která se nesmí nacházet v insolvenčním řízení. Další podmínkou je to, že exekuce musí být vedena soudním exekutorem. A také to, že platí pouze pro exekuce zahájené před 28. říjnem 2021.

 „To znamená, že do akce nespadají dluhy, které se řeší v rámci správní a daňové exekuce, jsou využívány například finančním úřadem, Českou správou sociálního zabezpečení nebo obecním úřadem. Zahrnuty nejsou ani majetkové sankce nebo peněžité tresty uložené v rámci trestního řízení pro úmyslný trestný čin, pohledávky za výživné, na náhradu újmy způsobené na zdraví a tak podobně," vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice s tím, že Milostné léto se tedy nestahuje na právnické osoby. 

Milostivé léto 2022 je vyhlášeno na tři měsíce od 1. září do 30. listopadu. Během této doby je kdykoliv možné doplatit exekučně vymáhanou jistinu. 

Věřitelem (ten, komu se dluží) musí být veřejnoprávní subjekt. Za veřejnoprávní subjekt je považován stát a územní samosprávný celek (kraj, obec). Dále pak každý podnik a právnická osoba, ve které má stát nebo obec majetkovou účast.

„Zda je v konkrétní společnosti akcionářem stát nebo obec, lze zjistit na stránkách Justice.cz," dodává Daněk. 

Jak postupovat? 

Mít přehled o závazcích a kontakt na exekutora

Pro využití akce Milostivé léto 2022 je nezbytné vědět, který exekutor je pověřen vedením příslušné exekuce (exekucí) a znát kontaktní údaje exekutora. Je vhodné uvést také spisovou značku, která je pro každou exekuci unikátní. „Všechny tyto informace lze zjistit z výpisu z registru exekucí, který lze získat na všech kontaktních místech veřejné správy (Czech POINT) nebo on-line, například na webu," radí mluvčí Jihlavy. 

Vyplnit žádost

Každý zájemce o Milostivé léto musí exekutora informovat vyplněnou žádostí, a to písemně. V žádosti mimo jiné stojí, že dlužník má zájem využít oddlužovací akci Milostivé léto 2022. V žádosti je dále kromě informací o povinném (dlužníkovi), exekutorovi a exekutorském úřadu vhodné uvést spisovou značku exekuce, na kterou má být Milostivé léto 2022 aplikováno. „V případě více exekucí spravovaných různými exekutory je třeba poslat žádost každému z nich zvlášť. V žádosti uveďte spisové značky všech exekucí, které má příslušný exekutor na starosti, a exekutor vyčíslí ty, které splňují podmínky Milostivého léta. Pokud některou spisovou značku neznáte, i tak má exekutor povinnost takovou exekuci vyčíslit," dodává mluvčí Daněk. 

Důležité kontakty

milostiveleto.cz, exekuceinfo.cz/novinky/milostive-leto, charita.cz/milostive-leto, jakprezitdluhy.cz
Tel.: 770 600 800 (Po - Pá od 9.00 do 17.00 hodin)
E-mail: jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz

Zaslat exekutorovi písemnou žádost

Jak již zaznělo, Milostivé léto trvá od 1. září do 30. listopadu 2022, ale vyplněnou žádost exekutorovi je třeba zaslat do 15. listopadu, a to doporučeně, případně prostřednictvím datové schránky. Jinak není garantováno, že exekutor žádost vyřídí. Stejně tak na žádosti zaslané před dnem nabytí účinnosti zákona, tedy před 1.9.2022, nebude brán zřetel.

Uhradit dluh na základě odpovědi od exekutora

Na základě žádosti dlužník od exekutora obdrží seznam jistin a platební údaje. V rámci Milostivého léta se úroky, penále a smluvní pokuty ruší, ale stále je nutné zaplatit nesplacenou jistinu vyčíslenou od exekutora plus paušální náhradu nákladů exekuce ve výši 1 815 korun, 1 500 korun, pokud exekutor není plátcem DPH. Platbu je nutné odeslat tak, aby byla na účet soudního exekutora připsána nejpozději dne 30. listopadu 2022.

Důležité upozornění 

Pokud k úhradě do stanoveného data nedojde, exekuce pokračuje beze změny dál, to znamená, že k odpuštění úroků, penále a smluvních pokut nedojde. Stejně tak veškeré platby zaslané před 1. září 2022 budou pravděpodobně použity na úhradu nákladů exekuce nebo nákladů předcházejícího řízení, nikoli jistiny v rámci Milostivého léta.

Milostivé léto poprvé 

Například Městu Jihlava ubylo do 18. ledna díky Milostivému létu deset exekučních řízení, dlužníků má přitom tisíce.

Milostivé léto končí. Městu Jihlava díky němu ubylo zatím jen deset exekučních řízení

Lidem, kterým se podařilo spadnout do exekucí kvůli dluhům u státních institucí, mohlo pomoci takzvané Milostivé léto. Díky němu měli jedinečnou šanci se z této nepříjemné situace v následujících měsících vymanit a znovu začít normální život, a...

Lidé, kteří se v první vlně rozhodli využít Milostivé léto, podle ředitele jihlavské občanské poradny Karla Křivánka často naráželi na to, že nedokázali zaplatit ani samotnou jistinu. „Protože ti lidé ty peníze prostě nemají a často nemají ani nikoho v okolí, kdo by jim půjčil," uvedl Karel Křivánek. Statutárnímu městu Jihlava dlužili lidé i firmy na konci minulého roku 97,5 milionu korun, dlužníků mělo tisíce.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová | Zdroj Město Jihlava, Milostivé léto

Štítky milostivé, léto, dluh, dlužník, Jihlava, Kraj Vysočina, soudní exekutor, exekuce, Milostivé léto, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se mohou zbavit svých dluhů. Také v Jihlavě začala druhá vlna Milostivého léta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.