Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tip na výlet: Otisk baroka a velikána Santiniho. Boží muka v Bobrové, která před dvěma lety prošla renovací

Za obcí Bobrová na Žďársku bychom našli pozoruhodná barokní boží muka, jejichž autorem je významný barokní stavitel Jan Blažej Santini. Tato nyní nápadná, výrazně červená stavba pochází z roku 1708.

Konkávně tvarovaná střední část vyrůstající z hranolové základny je prolomena pravoúhlými nikami s novodobými obrázky. Boží muka pochází z roku 1708, což znamená, že ve zdejší krajině byla postavena dříve než kostel sv. Petra a Pavla na Horní Bobrové nebo kostel ve Zvoli. Jednalo se o mimořádný prvek v barokní komponované krajině, kde každá taková stavba hraje svou roli. Až donedávna nikdo nevěděl, že drobná boží muka u Bobrové patří mezi stavby Jana Blažeje Santiniho.

Tato pozoruhodná stavba byla v roce 2020 zrenovována do své původní barokní podoby. Je natřena takzvanou pompejskou červení, spodní část pak zdobí šedá barva. Tělo stavby má podobu dokonalého krystalu, horní část božích muk tvoří zdejší kámen. Stavba, která je připisována Janu Blažeji Santinimu, je jedinečná nejen v našich, ale i v evropských souvislostech.

Kde se boží muka nachází? 

Tuto stavbu významného barokního stavitele najdeme nedaleko kravína při silnici 388 ke Zvoli za obcí Bobrová na Žďársku. 

Santini na Vysočině 

Mezi další stavby Santiniho, které můžeme obdivovat v našem kraji, patří určitě nejznámější Zelená hora ve Žďáru, dále pak kostel Navštívení Panny Marie v Obyčtově, hostinec v Ostrově nad Oslavou. Za zmínku určitě stojí i na objednávku objednaná přestavba původně středověkého kostela sv. Petra a Pavla v nedaleké Horní Bobrové nebo kostela sv. Václava ve Zvoli, který tak získal půdorys řeckého kříže.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto korunavysociny.cz, kudyznudy.cz | Zdroj kudyznudy.cz, korunavysociny.cz, vysocina.eu

Štítky výlet, tip, víkend, boží, muka, baroko, Santini, Bobrová, Jan Blažej Santini-Aichel, kostel, okres Žďár nad Sázavou, kostel sv. Petra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Otisk baroka a velikána Santiniho. Boží muka v Bobrové, která před dvěma lety prošla renovací | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.