Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kde vezmete další peníze? Jak to bude s hlukem a parkováním? Co gastro? Lidé v Jihlavě debatovali o nové hale

, aktualizováno 29. srpna 2022, 20:58

Zhruba dvě hodiny trvala dnešní debata veřejnosti s vedením města, která se týkala výstavby Horácké multifukční arény (HMA). Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9 miliardy korun. To je vyšší cena, než se původně počítalo. Otázky od občanů se tak točily zejména kolem financování projektu.

O úvodní slovo se postaral manažer Horácké arény a zároveň radní města Jihlavy David Beke (ODS). Ten prostřednictvím prezentace nejdříve představil všechny důležité kroky a termíny, jenž souvisí s HMA. „Vše se začalo odehrávat vlastně už den po ustavujícím zastupitelstvu, kdy se vše rozběhlo," vrátil se David Beke na začátek volebního období na podzim 2018.

Po vyjmenování všech důležitých milníků se dostal i k tomu, jakou variantu by on osobně nyní zvolil, protože městu nyní chybí zhruba 500 milionů korun. „Já sám za sebe mohu říct, že bychom se měli snažit sehnat další peníze a opravdu začít stavět," zmínil Beke. Postupně se k němu přidal se stejným názorem také náměstek primátorky Petr Ryška (ODS), stejně jako samotná primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). 

Podobný názor má na celou situaci také opoziční Radek Popelka (ANO 2011), který se přihlásil jako jeden z přítomných diskutujících v následné debatě. „Tato hala se v Jihlavě určitě dá využít. Naše město má skvělou polohu, jak je v centru republiky. My jsme původně byli pro to postavit halu někde za městem, tato HMA je pro nás příliš futuristická," zmínil za opoziční hnutí ANO 2011 Radek Popelka. 

Jihlava preferuje nabídku stavby arény za 1,9 mld. Kč a shání další peníze. Nejsme hazardéři, říká vedení města

Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu Horácké multifunkční arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9 miliardy korun. Tuto nabídku bude město dál posuzovat a ověřovat, rozhodnutí o výběru dodavatele zatím...

Náměstek primátorky Petr Ryška nastínil aktuální situaci ohledně financování haly s tím, že městu nyní chybí zhruba 500 milionů korun. Vyjmenoval tři varianty, které nyní přichází v úvahu. „Zaprvé město může požádat o navýšení úvěru, tady ale nechceme, aby se částka dostala příliš vysoko. Zadruhé se nabízí dostat více peněz z veřejného sektoru - z kraje nebo od státu. Tím je myšleno prostřednictvím nějakého dotačního programu. Třetí možností je dostat peníze ze soukromého sektoru, což je ale dost složité, protože pokud někdo takový do toho vstoupí, tak určitě bude chtít co nejvíce vydělávat," vyjmenoval Petr Ryška. Dodal, že vedení města si na zajištění dalších peněz dává týdny, případně měsíce. „V první řadě se podíváme na to, kolik peněz ještě můžeme dostat od státu," popsal náměstek Ryška první kroky. 

V debatě s občany, která trvala téměř dvě hodiny, zazněly otázky, jež se týkaly zejména financování a také časového harmonogramu. Jednoho z diskutujících zajímalo, kdy zhruba se město dozví, zda dosáhne na nějaké další peníze? „Vidím to tak na říjen, případně na listopad. Případné přiklepnutí dotace od státu by mělo přijít na jaře příští rok," přiblížil Ryška. 

Hluk bude hlídat hygiena 

Do debaty se zapojil třeba i opoziční zastupitel Jaroslav Drahoš (ANO 2011). „Zajímalo by mě, jak to bude u větších akcí konaných v aréně s výjimkou na noční klid?" ptal se Jaroslav Drahoš. Podle Bekeho bude provoz HMA pod drobnohledem hygieny, takže hluk bude předmětem kontroly. „Ve stavebním povolení je popsán režim, takže vše bude provozováno v zákonných limitech," ujistil ve své reakci na otázku Beke. U této otázky si vzala slovo také primátorka města Koubová. „Na toto jde těžko takto dopředu odpovědět, bude to předmětem rozhodnutí zastupitelů, kteří takové větší akce musí schvalovat," poznamenala Karolína Koubová. 

Financování arény v číslech
cena: 1,9 miliardy korun
- příspěvek Kraje Vysočina: 500 milionů korun
- příspěvek Národní sportovní agentury: 300 milionů korun
- podíl města: 600 milionů korun
- chybí: 500 milionů korun
„Případné zajištění chybějící části úvěrem znamená pro město náklady zhruba 50 milionů ročně po dobu 15 let," řekl náměstek Petr Ryška. 

Další otázka se týkala ceny za HMA, jednoho z přítomných diskutujících zajímalo, zda je ve finální částce započítáno také vybavení potřebné k tomu, aby HMA byla hned od začátku provozuschopná. Jmenovitě třeba rolba nebo takzvaná kostka, která slouží třeba jako velkoplošná obrazovka. „Rolba už je v ceně, kostka ne. Hala bude od začátku provozuschopná, snad jen větší komfort bude snížen o gastro či vybavení skyboxu," zodpověděl manažer a radní Beke. 

V debatě se zástuoci města, které se zúčastnilo fyzicky asi 60 lidí a on-line zhruba 120 sledujících, zaznělo také téma parkování u HMA, dále pak téma návratnosti projektu či jestli město počítá s případnými vícepracemi. David Beke mnohé potěšil informací o tom, že by součástí haly měla být také pivnice.

Záznam debaty je ke zhlédnutí ZDE

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky Horácká, aréna, debata, diskuze, projekt, veřejnost, radnice, Jihlava, peníze, Petr Ryška, ODS, Karolína Koubová, ANO 2011, Radek Popelka, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde vezmete další peníze? Jak to bude s hlukem a parkováním? Co gastro? Lidé v Jihlavě debatovali o nové hale | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.