Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Brtnice si připomněla morovou epidemii. V průvodu šlo přes 200 kostýmovaných postav

Brtnice na Jihlavsku dnes po sedmileté přestávce ožila tradičním historickým průvodem, který připomíná smutnou událost v historii města. Je jí morová epidemie v roce 1715. Dnešního procesí se zúčastnilo více než 200 kostýmovaných postav.

Trasa průvodu byla mírně jiná než v předchozích letech, důvodem byly opravy krajské silnice na náměstí. Morový průvod se měl původně uskutečnit už předloni, dvouletý odklad způsobila epidemie koronaviru. 

Podle starostky Brtnice Miroslavy Švaříčkové (ODS) si město stanovilo, že kostýmovaný průvod s alegorickou postavou Moru budou pořádat každých pět let. „My jsme si stanovili, že bude po pěti letech, aby se to vázalo k výročí morové rány z roku 1715," uvedla Miroslava Švaříčková, jež dnes šla v průvodu v kostýmu dvorní dámy. Další historický průvod by se tak měl uskutečnit v roce 2025.

V průvodu byl k vidění třeba ceremoniář, zbrojnoš, učitel, ponocný, včelař, mlynář, policista, bubeník, opat, mnich, lesní, panoš, komorní, dráb, kat, dvorní dáma, komtesa, kominík, trubač, rychtář, správce, písař, lovčí, morový páže. 

Přípravy kostýmovaného průvodu trvají měsíce. Organizátoři vycházejí ze seznamu lidí, kteří už v kostýmech dřív chodili. V některých rodinách se kostýmy dědí z generace na generaci. „Takže se ti uchazeči oslovují, jestli půjdou dále nebo případně někdo z jejich rodiny," popsala starostka. Kostýmy se musí zkoušet, různě se upravují a žehlí. „Nechali jsme šít i některé nové kostýmy," dodala.

Morový průvod v Brtnici, 28.8.2022

Neděle, 28. srpna 2022, 13:45

Morový průvod v Brtnici, 28.8.2022
Morový průvod v Brtnici, 28.8.2022

V dnešním průvodu šla také jedna z obyvatelek Brtnice Jaroslava Lacková, měla na sobě kostým lovčího. „V průvodu chodím už od dětství, nejdřív jako páže, co nesou korunu, pak jsem šla několikrát coby dvorní dáma a teď v posledních deseti letech jako lovčí. V průvodu chodil už můj děda a otec," řekla redakci Drbny Jaroslava Lacková. 

Kostýmovaný průvod prochází městem nepravidelně od roku 1926, ten letošní byl jednadvacátý. Církevní procesí se konají od roku 1715. „To nebylo přerušeno. To se Brtničtí zavázali jako poděkování Andělu Strážci za to, že mor byl odvrácen," uvedla Švaříčková.

Historický morový průvod v Brtnici, který je na seznamu nemateriálních statků lidové kultury České republiky, se vztahuje k památce obětí morové epidemie, která zde propukla v roce 1715. Mor sužoval město od jara do podzimu a odešel na svátek sv. Rocha, ochránce proti moru. Morová rána si vyžádala celkem 183 obětí, z toho bylo124 křesťanů a 59 židů. 

Morovou epidemii v Brtnici připomínají hned dva průvody. První církevní procesí vyšlo v sobotu večer od farního kostela svatého Jakuba k morovému kříži na konci města, kde je hromadné pohřebiště obětí moru. Podle dostupných údajů tehdy ve městě zemřelo 183 lidí. Ponocní pak od 21:00 zpěvem z kostelní věže žádají o ochranu města, pouťová zábava po tu dobu musí utichnout. Druhý průvod se konal dnes, a to od 9:30, kdy lidé v kostýmech vyšli ze zámku na náměstí, kde se sešli s církevním průvodem. Účastníci pak společně pokračovali zpět k zámku. 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj ČTK, vysocina.eu, wikipedia

Štítky průvod, mor, epidemie, historie, postava, Brtnice, okres Jihlava, pandemie covidu-19, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Brtnice si připomněla morovou epidemii. V průvodu šlo přes 200 kostýmovaných postav | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.