Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Hygienici na Vysočině kontrolovali parfémy. Některé obsahovaly toxickou látku Lilial

Lilial. Obchodní název pro syntetický aromatický aldehyd. A také toxická látka, kterou našli hygienici během kontrol prodávaných parfémů. Ty probíhaly od dubna do června 2022 také na Vysočině.

Zmíněná látka s označením Lilial je od letošního března zařazená na seznam látek zakázaných v kosmetických přípravcích, protože se jedná o látku toxickou pro lidské zdraví. Výrobky obsahující tuto nebezpečnou látku tedy již musejí být staženy z oběhu.

Ve výše uvedeném období provedla Krajská hygienická stanice kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě (KHSV) cílené kontroly výrobků typu parfém v nabídce obchodů, jestli Lilial obsahují.

Látka Lilial patřila v minulosti k hojně využívaným vonným látkám, a tak se její zákaz promítl do široké škály nejen kosmetických přípravků, ale i dalších výrobků.

„Kontrolou jsme zjišťovali, jestli je na obalech nabízených kosmetických výrobků uvedena v seznamu přísad („Ingredients“) aromatická látka Lilial (butylphenyl methylpropional). To znamená, jestli jsou k prodeji nabízeny výrobky, které tuto látku obsahují,“ jmenuje Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání.

Hygienici podrobili kontrole celkem 12 kamenných obchodů a 5 e-shopů, které prodávají výrobky typu „parfém“, tedy kolínské vody, toaletní vody, parfémové vody, parfémy apod.

Jak se solí v jídelnách? Menu měla až o osm gramů více soli, než je doporučeno, říkají hygienici z Vysočiny

Před pěti lety poprvé proběhla akce s názvem Solme s rozumem. Ta se zaměřuje na průzkum toho, kolik soli obsahují obědová menu v provozovnách stravování pro zaměstnance. Na tyto provozovny se zaměřili také hygienici Krajské hygienické stanice...

„Sledovaná látka Lilial byla nalezena v nabízené kosmetice v 6 z kontrolovaných kamenných obchodů a na 4 e-shopech. Ačkoli by se tyto výrobky na trhu již vůbec neměly vyskytovat,“ sdělil k výsledkům kontrol Novotný s tím, že tyto kontroly byly ukončeny uložením povinnosti, aby prodávající prověřili všechny své výrobky a v případě zjištění látky Lilial výrobky okamžitě stáhli z oběhu.

Další kontroly táborů na Vysočině. Hygienici evidují tři nakažené covidem a také stížnosti od rodičů

Pracovníci Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) se sídlem v Jihlavě v druhém srpnovém týdnu provedli další kontroly táborů, celkem jich bylo dvanáct. A určitě dobrou zprávou je to, že nebyla shledána žádná závada.

Kontroloři se na tyto výrobky budou i nadále zaměřovat s tím, že budou dbát na to, aby prodávající výrobky s uvedenou toxickou látkou stahovali z oběhu.

„Je vhodné, aby i sami spotřebitelé sledovali složení kosmetických přípravků, zda se v nich Lilial (butylphenyl methylpropional) neobjevuje,“ vyzývá Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Lilial je obchodní název pro syntetický aromatický aldehyd. Má silnou květinovou vůni připomínající konvalinku, lilii a brambořík. Vzhledem k této vlastnosti se používal jako ingredience do různých kosmetických přípravků. Byl zařazen na seznam látek zakázaných v kosmetických přípravcích Nařízením Komise EU č. 2021/1902 ze dne 29. října 2021. Může vyvolávat alergické reakce, je označen jako látka toxická pro reprodukci. Za složení kosmetických výrobků nenese odpovědnost prodejce, ale výrobce, který uvádí výrobek na trh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KHSV, Ministerstvo zdravotnictví | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Štítky kontrola, hygiena, parfém, lilial, toxický, obchod, e-shop, Vysočina, jed, Kraj Vysočina, Zdeněk Novotný, Krajská hygienická stanice, Evropská unie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hygienici na Vysočině kontrolovali parfémy. Některé obsahovaly toxickou látku Lilial | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.