Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tip na výlet: Jedenáctka skalních mís ve Žďárských vrších s vyhlídkou na Devět skal i údolí Svratky

V centrální části Žďárských vrchů se nachází pozoruhodný skalní útvar nazvaný Velké Perničky, ten můžeme znát i pod označením Milovské Perničky. Tento skalní útvar byl v roce 1977 vyhlášený přírodní památkou.

Skalním mísám, vzdáleným zhruba dva kilometry od Křižánek, v lidovém podání „perničkám", byl v minulosti připisován umělý vznik a kultovní funkce. Jejich název vychází z lidového pojmenování zvětráváním vymodelovaných skalních mís na plošinách skal. Pernice bylo totiž označení pro mísu, v níž se třel vařený mák.

Jedná se o skupinu rulových skal vytvarovaných mrazovým zvětráváním v pleistocénu, z nichž nejvyšší se jménem Poradní skála sahá do výšky 25 metrů. Mís, vymodelovaných zvětráváním na povrchu skal, je zde celkem jedenáct. Největší mísa má průměr 87 cm, největší hloubka je 30 cm. Na skalách se zachoval reliktní bor s krnící borovicí lesní, jeřábem ptačím a břízou bělokorou.

Odměnou na vrcholu je pro turisty krásná vyhlídka na Křižánky v údolí řeky Svratky a také na protilehlé kopce s nejvyšším bodem Žďárských vrchů Devět skal (836 metrů). 

Kudy na Milovské Perničky? 

Milovské perničky jsou přístupné po značené turistické stezce z Křižánek přes Čtyři palice. Stezka dále vede přes Zkamenělý zámek a zámek Karlštejn do Čachnova.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ceskehory.cz, kudyznudy.cz, navylet.cz | Zdroj navylet.cz, kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, skály, útvar, přírodní, Žďárské, vrchy, skála, miska, Svratka, údolí, vyhlídka, Milovské Perničky, Křižánky, Žďárské vrchy, přírodní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Jedenáctka skalních mís ve Žďárských vrších s vyhlídkou na Devět skal i údolí Svratky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.