Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Deset procent populace dnes slaví. Je Mezinárodní den leváků

Dnes má svátek deset procent světové populace, je totiž den leváků. Dávno už to není žádný handicap, za který by se lidé měli stydět. Ba naopak. Mezi leváky najdeme i řadu hrdých známých osobností – třeba prince Williama, Julii Roberts či Toma Cruise, za ČR to pak je Petr Čech nebo dvě známé tenistky.

Den leváků poprvé vyhlásil v roce 1992 The Left-Hander's Club v Británii a upozorňuje na výhody a nevýhody leváctví. Pro zábavu se například po celém světě pořádají sportovní zápasy leváků proti pravákům, levácké pití čaje nebo otevírání zátek leváckou vývrtkou v restauracích. 

Leváci v praxi zažívají chvíle, kdy je jejich dominantní levá ruka výhodou, a to především ve sportu. Například tenisté, hokejisté či fotbalisté mohou soupeře zaskočit jiným stylem hry. Mezi české levoruké sportovce se řadí například tenistky Martina Navrátilová a Petra Kvitová či fotbalista Petr Čech. Levákem byl například také prezident Václav Havel. Ze zahraničních celebrit psal levou rukou třeba Albert Einstein či Stephen Hawking, z žijících osobností pak nesmíme zapomenout na Angelinu Jolie, Lady Gaga, Baracka Obamu nebo například Billa Gatese. 

U leváků dominuje pravá hemisféra mozku, proto se uvádí, že jsou kreativní a emotivní s nadáním pro hudbu, umění či míčové sporty.

Speciální pomůcky pro leváky 

Lidé, kteří píšou levou rukou, ale naopak často bojují s psaním, škrabkou na brambory či v momentě, kdy mají něco ustřihnout. Problémem může být i počítačová myš. Na leváky se ale už teď často myslí a výrobci školních a kancelářských potřeb nabízí třeba nůžky pro leváky či speciální pera.

Vědci z Velké Británie dokázali, že řidiči - leváci mají více dopravních nehod než praváci. Při řemeslných činnostech je více zraněných leváků. Je to způsobené tím, že stroje a nástroje jsou nastavené především pro práci praváků. 

Leváci berou vyšší plat 

A i když by se mohlo zdát, že to mají leváci v životě těžší, podle studie vědců z americké Lafayette College a Johns Hopkins University vydělávají středoškolsky vzdělaní leváci o patnáct procent více, vysokoškolsky vzdělaní dokonce o 26 procent více.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj wikipedia, tichezpravy.cz

Štítky levák, mezinárodní den, hemisféra, tenista, Petr Čech, Tom Cruise, Julia Robertsová, William, princ z Walesu, Česko, leváctví, Velká Británie, Albert Einstein, Barack Obama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset procent populace dnes slaví. Je Mezinárodní den leváků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.