Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V zámku v Budkově od 50. let sídlí dětský domov. Teď dostane novou fasádu, okna a dveře

Rok a půl by měla trvat dlouho připravovaná a plánovaná oprava budovy zámku v Budkově na Třebíčsku. Ta bude zahájena na začátku srpna, odhadovaná cena je kolem 20 milionů korun.

Zámek v Budkově

Dochované informace o zámku v Budkově jsou z roku 1353, kdy zde byla původní vodní tvrz postavená Janem z Budkova. Na začátku 16. stolení byla přestavěna v pozdně gotickém stylu, následně na gotický zámek s pozdními barokními interiérovými úpravami. 

Zámek se nachází v jihovýchodní části obce a nepřehlédnutelný je díky své mohutné věži s hodinami. Pod zámkem se rozprostírá unikátní vodní zahrada a anglický park se vzácnými dřevinami. V současné době v budově sídlí dětský domov, a to od 50. let.

Současným majitelem objektu je Kraj Vysočina.

Rozsáhlou opravu fasády a kompletní výměnu oken na budově, kde v současné době sídlí dětský domov, zaplatí Kraj Vysočina. „Hotovo by mělo být za půldruhého roku,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Zámek v Budkově tvořený čtyřmi křídly prošel postupně částečnou rekonstrukcí v 70. letech minulého století. V následujících měsících dojde zejména k opravám omítkových vrstev, ke kompletní výměně oken a dveří, které budou vyrobeny jako tvarové kopie stávajících výplní nebo dojde k jejich citlivé repasi.

Mříže půjdou pryč 

„Ze všech oken budou demontovány veškeré zcela nevhodné novodobé ocelové mříže. Práce na vnějším plášti objektu budou akcentovat původní architektonický a výtvarný výraz. Plánované úpravy mají za cíl navrátit objektu historickou vnější podobu zachycenou na dochovalé fotodokumentaci,“ prozradil Karel Janoušek.

Areál bude zbaven necitlivě umístěných betonových tarasů, restaurovány budou kamenné prvky v ploše opravovaných průčelí, dominantní balkon i kamenná dlažba. Opravy budou doprovázeny nezbytným stratigrafickým průzkumem.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina, hrady.cz

Štítky zámek, oprava, rekonstrukce, fasáda, okna, dveře, historie, dětský, domov, Budkov, okno, dětský domov, okres Třebíč, Kraj Vysočina, Karel Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zámku v Budkově od 50. let sídlí dětský domov. Teď dostane novou fasádu, okna a dveře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.