Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Dukovanech skončila odstávka čtvrtého bloku s výměnou části paliva

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v noci na dnešek pravidelná odstávka čtvrtého bloku spojená s výměnou části paliva, rozsáhlými revizemi a servisem zařízení. Blok stál od 3. června. Elektřinu začal znovu dodávat v 01:08 po připojení prvního turbosoustrojí do přenosové sítě. Druhé turbosoustrojí operátoři připojili v 04:30. Nyní postupně zvyšují výkon reaktoru, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V provozu tak jsou všechny čtyři bloky Dukovan.

Řízenou štěpnou reakci operátoři v reaktoru čtvrtého bloku obnovili v neděli. Po dnešním připojení obou turbosoustrojí prováděli předepsané kontroly a testy. Na plný výkon by se měl blok dostat do konce týdne.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Podle předpokladů firmy ČEZ by měly fungovat ještě přes dvě desetiletí. V březnu zahájila firma tendr na stavbu nového bloku u této elektrárny, postavený by měl být do roku 2036.

„Pro dosažení plného výkonu čtvrtého bloku musíme provést ještě další kontroly a testy zařízení, ale jsem přesvědčen, že se nám podařilo blok řádně připravit na následující více než roční bezpečný a spolehlivý provoz,“ uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Časově i technicky nejnáročnější práce se během odstávky podle firmy ČEZ týkaly jednoho z šesti parogenerátorů. Poprvé na něm energetici vyzkoušeli takzvané laserové skenování, které umožňuje zmapovat přesný stav i v těžko dostupných částech zařízení. Udělali například také generální opravu druhého hlavního cirkulačního čerpadla.

„Na náběh čtvrtého dukovanského bloku navazuje výměna paliva v temelínské dvojce, která začala koncem minulého týdne," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Říjnová odstávka

V Dukovanech už je pro letošek naplánovaná jen jedna odstávka, týkat se bude třetího výrobního bloku. Začít by měla v říjnu.

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín vloni dodaly v součtu 30,73 terawatthodiny (TWh) elektřiny, Temelín se na tom podílel 15,86 TWh a Dukovany 14,87 TWh. V tomto roce dukovanská elektrárna zatím vyrobila 8,1 TWh elektřiny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky elektrárna, energie, jaderná, blok, ČEZ, odstávka, Dukovany, palivo, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech skončila odstávka čtvrtého bloku s výměnou části paliva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.