Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pozor na silné bouřky a intenzivní déšť. Podle meteorologů hrozí i Vysočině

Meteorologové na dnešek vydali výstrahu před silnými bouřkami a intenzivními srážkami. Ty by měly dorazit zejména na jihovýchodní polovinu republiky. Zmíněné bouřky s deštěm by měly dnes odpoledne dorazit také na Vysočinu.

Jak vyplývá z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), bouřky a déšť by měly minout Ústecký kraj, kde hasiči čtvrtý den likvidují rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku v okolí Hřenska. Pro Čechy kvůli suchu zůstává v platnosti jeho upozornění na nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Podle meteorologů se silné bouřky mohou tvořit dnes v odpoledních hodinách na Moravě a ve Slezsku, na Vysočině, v Pardubickém a Jihočeském kraji, na jihovýchodě Středočeského kraje a v jižní polovině Plzeňského kraje. Doprovodit je mohou nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, intenzivní déšť a kroupy. Podmínky jsou vhodné i pro výskyt supercel. Bouřky se silnějšími projevy budou jen lokálního charakteru, doplnili meteorologové.

Počasí v Českém Švýcarsku 

Další silnější bouřky předpokládají v pátek odpoledne a večer, kdy by mohlo více pršet podle předchozího vyjádření ČHMÚ i nad územím Českého Švýcarska, zasaženým požárem. Dnes ráno tam lehce poprchávalo. „V úhrnu srážky ale nebudou výrazné," řekla ráno ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Současně ale nevyloučila, že by se přes den mohla na Děčínsku ještě nějaká slabá přeháňka objevit.

Co (ne)dělat v bouřce? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com | Zdroj ČHMÚ

Štítky bouřka, déšť, přeháňky, výstraha, meteorologové, ČHMÚ, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, požár, Národní park České Švýcarsko, Ústecký kraj, Morava, Hřensko, Slezsko, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na silné bouřky a intenzivní déšť. Podle meteorologů hrozí i Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.