Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nehledám, prostě je vidím, říká rekordman, který má přes 20 tisíc čtyřlístků. Podívejte se na jeho sbírku

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit sestavilo chodník, který měří 56 metrů a 40 centimetrů. Je složen z poloviny sbírky čtyřlístků a vícelístků, jejichž majitelem je sběratel Jaroslav Kosina z Mikulčic. Ten od roku 1996 nasbíral a vylisoval 20 037 čtyřlístků. Tím se stal českým rekordmanem.

Jaroslav Kosina má ve své sbírce nejen čtyřlístky, má také velký počet jetelových pěti i vícelístků, dokonce jeden desetilístek a jeden jedenáctilístek.

Jaroslav Kosina s devítilístkem 
Čtyřlístkový chodník pracovníci pelhřimovské agentury Dobrý den sestavili v zahradě expozice Zlaté české ručičky. Je složený z laminovaných desek formátu A4, v nichž je celkem 9998 vylisovaných čtyřlístků. Bránu ze čtyřlístků mohou návštěvníci v dalších dnech vidět v pelhřimovském muzeu rekordů.

Nový rekord i chodník novinářům představil Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která spravuje databázi českých rekordů. Sám přidal do Kosinovy sbírky čtyřlístek z roku 1955.

Rozdal spoustu štěstí 

Říká se, že štěstí přináší jen darovaný čtyřlístek, ani Jaroslav Kosina všechny nalezené nevylisoval. „Vy jste rozdal spoustu štěstí a já si nejsem jistý, jestli jste vy nějaký čtyřlístek dostal," řekl Miroslav Marek. Sběrateli věnoval čtyřlístek uložený v deníčku z vojny svého otce.

„Já si myslím, že hlavní štěstí jsem měl v loňském roce, kdy v Mikulčicích a okolí postihlo lidi tornádo, a mně, možná díky těm 20 tisícům čtyřlístkům, se to vyhnulo," řekl sběratel Jaroslav Kosina, jehož sbírka ke konci roku 2020 čítala 16 772 čtyřlístků, 4 382 pětilístků, 326 šestilístků, 105 sedmilístků, 5 osmilístků, 5 devítilístků, 1 desetilístek a také 1 jedenáctilístek.

Jaroslav Kosina při první registraci rekordní sbírky v roce 2003

Tento rekordman je sám nasbíral, vylisoval a neporušené uspořádal do herbáře, který byl následně vystaven v expozici Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Kolekce s uvedeným počtem čtyř a vícelístků vzniká od roku 1996, kdy je Kosina začal sbírat. „Shodou okolností, když jsem šel z autobusu, tak jsem se podíval do trávy a našel jsem tam tehdy, já nevím, jestli 500 nebo 600 čtyřlístků na jednom místě," zavzpomínal. Čtyřlístky prý nehledá, prostě je vidí. Nachází je hlavně od dubna do května. „Jestli si někdo myslí, že čtyřlístky rostou na tom samém místě každý rok, tak to není v žádném případě pravda," řekl ze své zkušenosti.

Jsou za tím stovky hodin práce 

Čtyřlístky podle něj není umění natrhat, ale vylisovat je a dát do takového stavu, aby vydržely. „Protože to jsou stovky hodin práce převážně po nocích," řekl novinářům. Letos si sběratel dal pauzu. „Je to velká námaha na oči a na čas. Můj hlavní cíl bylo překonat hranici 20 tisíc čtyřlístků, což se mě za loňský rok podařilo," uvedl. I tak v Pelhřimově, když byl představen zmíněný chodník, hned utrhl tři čtyřlístky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura Dobrý den | Zdroj Agentura Dobrý den, ČTK

Štítky rekord, čtyřlístek, sbírka, sběratel, muzeum, Jaroslav Kosina, Pelhřimov, chodník, Muzeum rekordů a kuriozit, Mikulčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehledám, prostě je vidím, říká rekordman, který má přes 20 tisíc čtyřlístků. Podívejte se na jeho sbírku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.