Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plevel pryč. V Jihlavě myslí ekologicky, zbavují se ho hlavně ručně nebo párou

Plevel. Velký nepřítel zahrádkářů i zemědělců. Vrásky přidělává také obcím a velkým městům, Jihlavu nevyjímaje. Zde se podle zjištění redakce Jihlavské Drbny snaží jít hlavně ekologickou cestou. Už více než tři roky plevel likvidují třeba i párou.

Likvidaci plevelu v Jihlavě na zpevněných plochách, jako jsou chodníky, komunikace, cyklostezky, zajištují na základě objednávek z odboru dopravy jihlavského magistrátu Služby města Jihlavy. Jinak je tomu u nezpevněných ploch. „Plevel na záhonech, keřových skupinách a trávnících zajišťuje na základě objednávek z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Správa městských lesů (SML)," vysvětlila na dotaz redakce Aneta Hrdličková z jihlavského tiskového oddělení.

Plevel je rostlina, která roste na stanovišti proti vůli pěstitele. Stejná rostlina může být žádoucí a pěstována, jako třeba kopřiva dvoudomá jako léčivka a potrava drůbeže, stejně jako v jiném porostu označena za plevel a hubena. V lesnictví se pro nežádoucí rostliny užívá termín buřeň.

V ČR je v současné době uváděno 198 možných druhů plevelů, z nich je však 35 druhů považováno za druhy ohrožené. Věda zabývající se plevely se nazývá herbologie.

Vedení města se snaží přemýšlet ekologicky, proto plevel likvidují ručně a také už více než tři roky na plevel používají páru. Tato metoda se osvědčila už v době covidu třeba na zastávkách MHD, které byly párou pravidelně dezinfikovány. 

Loni úplně bez chemie 

„Na dětských hřištích trávu sečeme, přístupové chodníčky mechanicky očišťujeme, jen v krajních případech používáme chemický postřik, například Dominátor. V loňském roce jsme ale chemii vůbec nepoužili. Dopadové plochy pod herními prvky pouze prokypřujeme a odplevelujeme ručně. Ve veřejné zeleni je prioritou ruční pletí, pouze v případě výskytu invazivních rostlin, jako je například křídlatka nebo v případě některých vytrvalých plevelů, jako u pcháče, pýru nebo přesličky,  využíváme lokálně selektivní herbicid," vyjmenovala Hrdličková a doplnila, že pracovníci SML plejí v době od května do října jednou až čtyřikrát ročně, záleží na tom, o jakou to jde lokalitu. 

Kolik to město stojí? 

Na zahradách, v parcích a trávnících se nejčastěji vyskytuje svlačec rolní, ostružiník srstnatý, ptačinec prostřední, pýr plazivý, smetánka lékařská, bršlice kozí noha. 

Náklady na boj s plevelem lze těžko vyčíslit. Podle Hrdličkové záleží na sezoně a také na klimatických podmínkách, rok od roku je to odlišné.

„Kolik přesně vynakládáme peněz na likvidaci plevele párou, mechanicky a chemií, nedokáži určit. Jde to z několika odborů – odbor dopravy, majetku a životního prostředí, každý se stará o něco jiného. Majetkáři např. o dětská hřiště, OŽP o městskou zeleň a doprava o chodníky. Ve všech případech se z ekologických důvodů upřednostňuje pára a ruční pletí, přestože tyto způsoby likvidace plevele nejsou tak účinné a musí se častěji a opakovaně provádět, a proto taková údržba ploch vyjde i dráž," vysvětlila Aneta Hrdličková. 

Ohodnoť článek

Foto , Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky plevel, likvidace, tráva, park, hřiště, zeleň, ekologie, pára, mechanický, chemie, údržba, Jihlava, rostliny, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plevel pryč. V Jihlavě myslí ekologicky, zbavují se ho hlavně ručně nebo párou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.