Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Emeritní primář z pelhřimovské nemocnice slaví 90 let, stále tam slouží. Člověk je spokojený, když v práci vše funguje, říká Leman

Vladimír Leman. Významná osobnost českého lékařství, jméno známé zejména zaměstnancům i i pacientům pelhřimovské nemocnice. Tento emeritní primář, uznávaný lékař a specialista v oboru interního lékařství v pátek 8. července oslavil významné životní jubileum. Bylo mu 90 let.

Aktivní muž, kterému by jen málokdo hádal 90 let, zasvětil celý život práci v pelhřimovské nemocnici, a jak sám říká, nelituje ani na okamžik. „Člověk je vždycky spokojený, když vše funguje v práci. Letos v nemocnici slavím pětašedesát let,“ poznamenal nejdéle sloužící lékař v Nemocnici Pelhřimov Vladimír Leman. On sám vzpomíná na mnoho věcí, zmiňuje třeba i to, když si někde zahrál s kapelou, protože hudba je pro něj celoživotním koníčkem. V paměti mu utkvěly také okamžiky spojené se sportem. „Řadu let jsem byl předsedou Atletického oddílu Pelhřimov a velmi rád také vzpomínám na životní etapu, kdy jsme se ženou Věrou a dětmi bydleli dvanáct let přímo v nemocnici, což pro mne bylo medicínsky velmi přínosné. Medicína se tehdy rozvíjela, špitál rostl,“ zavzpomínal otec dvou dětí, kterému dělají velkou radost tři vnoučata a dvě pravnoučata.

Vladimír Leman se narodil 8. července 1932 v Brně. Po absolvování obecné školy a měšťanské školy, nastoupil na osmileté gymnázium. „Měl jsem štěstí v neštěstí, protože za války byly zavřené vysoké školy a někteří vysokoškolští kantoři začali učit na gymnáziích a tím pádem také u nás. Dnes vidím, jak velký základ nám dali. Pro mě to bylo štěstí a navíc jsem měl i výborné spolužáky, kteří mě takzvaně táhli vpřed. Poté jsem úspěšně absolvoval příjímací zkoušku na Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity, kde jsem v roce 1957 promoval s vyznamenáním,“ zavzpomínal emeritní primář Leman, kterého si pacienti váží pro jeho precizní a lidský přístup.

„Pojď do Pelhřimova, je to krásné město." 

V dřívějších dobách si po absolvování studia mohl mladý lékař vybrat v rámci tehdejších „umístěnek“ nemocnici v nejbližším kraji, v tomto případě jihlavském. „Vzhledem k tomu, že jsem měl spolužáka Mirka Kralerta z Pelhřimova, a ten mi řekl: „Pojď do Pelhřimova, je to krásné město a hlavně je tam dobrá nemocnice. Získáš zkušenosti a pak uvidíš, kam se vydáš.“ Volba byla jasná,“ popsal Vladimír Leman, který nastoupil do OÚNZ Pelhřimov na interní oddělení 1. srpna 1957. O tři roky později byl pověřen funkcí zástupce primáře interního oddělení. Postupně si dodělal atestace I. a II. stupně z interny a atestaci z dorostového lékařství.

Po jedenácti letech, tedy v roce 1971, byl jmenován primářem interního oddělení. „Záhy po svém uvedení do funkce provedl Vladimír Leman první diagnostickou laparoskopii. V roce 1973 založil a až do roku 2002 řídil Spolek lékařů českých v Pelhřimově. Od roku 1974 začal provádět první gastroskopie flexibilním gastroskopem. Tato metoda nebyla doposud používána v žádné jiné okolní okresní nemocnici," dodává v tiskové zprávě Alexandra Knapová, mluvčí Nemocnice Pelhřimov. 

V nemocnici stále pracuje 

Na svém kontě má další zásluhu - pelhřimovská nemocnice jako první v Jihočeském kraji provedla fibroskopickou kolonoskopii neboli endoskopickou metodu vyšetření tlustého střeva. „Snažil jsem se rozvíjet oddělení, jak jen to šlo. Zmíněné laparoskopie jsme prováděli v souladu s chirurgy, rozšířili jsme gastroenterologii. Primariát jsem vedl rovných dvacet let. Po tragickém úmrtí primáře Plášila jsem přechodně řídil oddělení. V té době jsme také uvedli do provozu hemodialyzační středisko při interním oddělení,“ přiblížil uznávaný lékař.

V roce 1996 byl Vladimír Leman pověřen funkcí vedoucího lékaře interní JIP a o pět let později stanul v čele DRJ, současné ODN, kde pracuje i nyní. „Rád bych jménem Nemocnice Pelhřimov poděkoval emeritnímu primáři Vladimíru Lemanovi za dlouholetou práci, lidský přístup k pacientům, ale i kolegům. Velkým dílem se zasloužil o rozvoj interního lékařství v naší nemocnici. Do dalších let mu z celého srdce přejeme pevné zdraví a stále tolik životního elánu,“ sdělil ředitel pelhřimovské nemocnice Michal Kozár. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Pelhřimov | Zdroj Nemocnice Pelhřimov

Štítky jubileum, lékař, interna, 90, primář, Vladimír Leman, nemocnice, pacient, Pelhřimov, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emeritní primář z pelhřimovské nemocnice slaví 90 let, stále tam slouží. Člověk je spokojený, když v práci vše funguje, říká Leman | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.