Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Důležité jméno pro Jihlavu. Znáte osud sportovce Evžena Rošického, který byl popraven během heydrichiády?

Evžen Rošický. Jméno, které se Jihlavanům vybaví hlavně ve spojitosti s veřejným bazénem a také s jednou ze základních škol. Pojďme se na tohoto muže, který byl popravený během heydrichiády, podívat o něco podrobněji.

Život Evžena Rošického

Český atlet a novinář se narodil 15. října 1914 v Olomouci. Nejde tedy o rodáka z našeho regionu, jak by se mnozí mohli domnívat. Otec Evžena Rošického byl důstojník, od roku 1916 učil na vojenské kadetce v Praze. Po roce 1918 z armády odešel a věnoval se obchodu. Matka, sestra významného levicového politika a diplomata Zdeňka Fierlingera, pocházela z Olomouce, kde se Evžen v roce 1914 narodil.

Evžen Rošický absolvoval gymnázium, pak následovalo studium práv v Praze na Karlově univerzitě. Evžena ale už od dětství lákala spíše novinařina. Byl také zapáleným sportovcem, rád a velmi dobře běhal na středních tratích. Česká televize zmiňuje listopad 1930, kdy se konal podzimní závod Stromovka a tehdy šestnáctiletý sportovec Rošický si zapsal do svého sportovního deníku: „V sobotu odpoledne jsem přišel do kabiny a tam stálo, že dorostenci neběží. Šel jsem k náčelníkovi, ale ten mě odbyl. Tak jsme si stoupli ke startu a vyběhli s celým polem," napsal Evžen Rošický. Tento závod byl pro Evžena úspěšný, protože skončil na druhém místě. Doteď neznámý student, který měl v té době krátce dres Slavie, se tak snad pro Prahu malou senzací.

Sportovní úspěchy Evžena Rošického

V letech 1931 až 1941 závodil za ASK Slavia Praha, reprezentoval též na LOH 1936 v Berlíně. Prvního velkého úspěchu dosáhl v roce 1933. Na Letné se utkal s evropskou elitou běžců na 800 metrů a skončil druhý za Norem Carrsenem. Stal se mistrem Československa v běhu na 800 metrů (1933, 1934, 1935, 1936, 1937), běhu na 400 metrů překážek (1937, 1939), byl též členem mistrovských štafet v běhu na 4 × 100 m (1936) a 4 × 400 m (1933, 1934, 1937, 1939, 1940).

Rošického časy na 800 m a 400 m překážek byly ve své době československými rekordy. Jeho nejlepší osobní výkony představovaly na trati 800 m čas 1:54,6 z roku 1935 a na trati 400 m překážek čas 56,9 z roku 1939. 
          (Zdroj: wikipedia.org)

Mezi dorostenci a od roku 1933 jako muž se zařadil mezi nejlepší běžce v Československu. Rád cestoval, ve čtrnácti byl poprvé v Rakousku a Švýcarsku, jako vysokoškolák projel autostopem o prázdninách Francii.

Rošický novinářem

V roce 1933 se na zájezdu do Žiliny seznámil se studentkou medicíny Melánií, která s ním sdílela levicové názory. Jejich vztah pokračoval v Praze, kam přijela Melanie dokončit studia. V roce 1935 Rošický podal přihlášku do KSČ a stal se novinářem. Do Rudého práva a Haló novin přispíval sportovními články, psal také fejetony a povídky do Národní práce.

Během 2. světové války se snažil zapojit do protifašistického odboje. Po obsazení Československa nacisty na jaře roku 1939 pomáhal v Beskydech organizovat přechody lidí do Polska, později v Praze připravoval vydávání ilegálního časopisu a letáků. Spolu s otcem Jaroslavem Rošickým spolupracoval s ilegální skupinou Kapitán Nemo . K zatčení obou mužů došlo 18. června 1942. Důvodem mělo být údajné schvalování atentátu na říšského protektora Heydricha. 25. června pak byli v Praze na Kobyliské střelnici popraveni.

Tělo Evžena Rošického bylo uloženo do rodinné hrobky na olomouckém Ústředním hřbitově v Neředíně. Spolu s Rošickým je zde pohřben také poválečný premiér československé vlády Zdeněk Fierlinger.

V roce 1946 byl v Dělnickém nakladatelství v Praze vydán knižně soubor Rošického povídek s názvem Víry.

Stadion v Praze a kolej v Olomouci 

Jméno Evžena Rošického se dodnes připomíná v mnoha městech ČR. Je po něm pojmenován třeba jeden ze stadionů na Strahově, který kromě atletiky slouží i k fotbalovým zápasům - v letech 2000 až 2008 byl domácím hřištěm Slavie Praha. V letech 1947 až 1989 nesly Rošického jméno také mezinárodní atletické závody, pořádané v Praze. Pod stejným jménem lze najít také jednu ulici v Ostravě, Havířově a Českých Budějovicích či vysokoškolskou kolej v Olomouci.

Evžen Rošický v Jihlavě 

Rošický je řadu let připomínán také v krajské Jihlavě – jeho jméno nese jedna z ulic, dále pak plavecký bazén a také základní škola, jež má sportovní zaměření. „Nevím, proč je bazén tak pojmenovaný, ale asi to má souvislost se sousední školou E. Rošického,“ zodpověděl na dotaz Jihlavské Drbny Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které provozují bazén Rošického.

Historie jihlavského bazénu

Slavnostní výkop byl proveden dne 13. prosince 1960 a otevření proběhlo 29. října 1965, tedy po necelých pěti letech. Zajímavostí je, že šlo v té době teprve o desátý bazén v rámci celé republiky.

„Velkou zásluhu na realizaci tohoto projektu měl pan Oldřich Háj. Vlastníkem a provozovatelem budovy byla až do roku 1994 TJ Spartak Jihlava,“ doplnil mluvčí Málek. V roce 1992 byla zahájena celková rekonstrukce objektu, během níž došlo ke změně vlastníka. Stalo se jím město Jihlava a po dokončení všech oprav v roce 1995 začala objekt provozovat na základě nájemní smlouvy společnost FC PSJ, s.r.o.

V roce 1996 byla dokončena vestavba čtyřdráhové kuželny s kavárnou a poté následovala celková rekonstrukce prostor sauny v suterénu. Od roku 2001 provozuje objekt společnost Služby města Jihlavy.

„V letech 1998 až 2014 byly provedeny další zásadní opravy budovy – zateplení fasády a výměna oken, rekonstrukce palubovky ve sportovní hale, nová podlaha v tělocvičně, oprava technologie úpravny bazénové vody, výměna šatních skříněk v šatnách pro bazén, rekonstrukce fit centra a další drobnější opravy,“ jmenuje dále Martin Málek.

Dnes je bazén Evžena Rošického multifunkčním objektem, který návštěvníkům nabízí plavecký bazén o délce 25 metrů. Má šest drah o objemu vody 450 m3, výukový bazén o objemu vody 70 m3, sportovní halu, tělocvičnu, fit centrum, zrcadlový sál, čtyřdráhovou kuželnu s restaurací, relaxační centrum – sauna, whirpooly, masáže a solárium.

„Poskytuje služby nejenom veřejnosti, ale i sportovním klubům, z nichž nejvýznamnější jsou Jihlavský plavecký klub AXIS a Basketbalový klub Jihlava. Organizace, která nejvíc využívá bazén je Plavecká škola Jihlava. Bazén také hodně využívají školy, potažmo plavecké třídy na ZŠ Rošického, a firmy pro své zaměstnance. Celkem za rok využije služeb víceúčelového objektu průměrně 210 tisíc osob. Ve třetím patře jsou kancelářské prostory, které užívají sportovní subjekty z nichž největší je Česká unie sportu,“ zmiňuje dále Málek.

ZŠ Evžena Rošického

Tato základní škola, která má dodnes sportovní zaměření, byla slavnostně otevřena 1. září 1958.

Pamětní deska připománající Evžena Rošického na budově ZŠ v Jihlavě, zdroj: František Mrvka 

První školní rok navštěvovalo školu 830 žáků. Ve školním roce 1970/71se vůbec poprvé konal přebor školy v lehké atletice na počest , novináře a atleta Evžena Rošického. Byl nazván Malý memoriál Evžena Rošického. Tímto byl dán základ k tradiční soutěži, pořádané vždy v týdnu od 5. do 9. května. Memoriál byl vždy vyvrcholením tělovýchovné a sportovní činnosti žáků školy v příslušném školním roce. Hlavní soutěží byla atletika, ale snahou pořadatelů vždy bylo zapojení co největšího počtu žáků do tělovýchovných aktivit a organizovány byly tedy doplňkové soutěže v kopané, odbíjené, vybíjené, přehazované a orientačním běhu.

Školní rok 1971/1972 je také rokem, kdy na škole začaly psát svoji historii plavecké třídy. Plavecká škola při ZŠ Evžena Rošického organizuje výcvik a učí děti plavat už více než 40 let. V současné době zajišťuje Plavecká škola Jihlava výcvik pro všechny základní školy Jihlavy, a to z celého Jihlavska. Dále čtyřikrát týdně organizuje výcviky základního plavání pro předškolní děti ve věku od 4 do 7 let a zdokonalovací plavecké výcviky žáků 1. až 9. tříd základních škol.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto olympijskytym.cz, jihlava.cz, bazen-rosickeho.cz, Spolek pro vojenská pietní místa (redakčně upraveno) | Zdroj Česká televize, wikipedia, ZŠ Evžena Rošického, Bazén Rošického, Služby města Jihlavy, Spolek pro vojenská pietní místa

Štítky škola, plavání, bazén, sport, atletika, historie, levice, Evžen Rošický, Jihlava, Praha, základní škola, Olomouc, Martin Málek, školní rok, Zdeněk Fierlinger, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důležité jméno pro Jihlavu. Znáte osud sportovce Evžena Rošického, který byl popraven během heydrichiády? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.