Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radost pro plavce i otužilce. Na Borovince přibude nové molo, začít by se mělo už letos

Už během letošního roku by mohla začít instalace mola na Borovince - oblíbeném rybníku v Jihlavě - Starých Horách, který je hojně využíván plavci a v zimě třeba i otužilci. S nápadem vybudovat molo přišli členové místního osadního výboru.

Tento nápad odslouhlasili jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání. „O převod peněz, konkrétně částky 50 tisíc korun, požádal Osadní výbor Staré Hory. Uvedenou částkou se členové výboru budou podílet na zhotovení a instalaci mola, budoucí provozní výdaje spojené s touto akcí jsou odhadované na tisíc korun za rok," uvedla k této akci Karolína Koubová (Fórum Jihlava), primátorka města Jihlavy. 

Rybník Borovinka

Tato vodní plocha, která se nachází mezi Hybrálcem a Jihlavou na Smrčenském potoce, je často využívána ke koupání, a to jak v létě, tak i v zimě otužilci. Lidé sem v zimě také chodí bruslit. 

Primárně nejde o chovný rybník, přesto se na něm provádí výlovy ryb. 

Rybník Borovinka je v létě hojně navštěvovaný plavci, v zimě se v něm často koupou příznivci otužování. Koupací molo vznikne vedle splavu a schodiště do vody pod odpočinkovým místem s lavičkami a ohništěm. „Jde o druhé molo během poměrně krátké doby. Já jsem celkem rád, protože je třeba podporovat koupání v přírodních biotopech. Předpokládám, že molo bude sloužit hlavně ke skákání do vody a že bude umístěno někde na hrázi. Určitě budu hlasovat pro. Takové molo je určitě pěkná věc, je ale také třeba, aby byla pěkná voda," poznamenal v diskuzi k tomuto bodu Pavel Šlechtický (KSČM). Pro vybudování koupacího mola zvedlo ruku všech 33 přítomných zastupitelů. 

Nápad vítají také lidé na facebookovém profilu města Jihlavy. Například uživatelka Facebooku Jana Kolářová jmenuje další dvě vodní plochy, které by mohlo v budoucnu čekat vylepšení. „No aspoň něco, i když kvalita vody není nic extra. A co Pávov a Stará Plovárna? V Jihlavě jsou tři obrovské vodní plochy, a úplně na nic!" vzkázala vedení města Jana Kolářová. 

Nová mola u Aventinu 

Dvě nová mola vzniknou také u městského rybníka Za Prádelnou. Jedno bude spíše pobytové, druhé bude skákací.

Rybník u Aventinu bude mít lepší zázemí. Pro relax i koupání poslouží dvě nová mola

Vyznavače přírodního koupání jistě potěší rozhodnutí jihlavských zastupitelů, kteří se shodli na tom, že u městského rybníka Za Prádelnou vyrostou dvě nová mola. Jedno bude spíše pobytové, druhé bude skákací. Hrubý odhad předpokládaných budoucích...

Hrubý odhad předpokládaných budoucích ročních výdajů je do 15 tisíc korun. „Jde o stavbu mola na rybníku pod nákupním centrem Aventin na Pelhřimovské ulici. Jde hlavně o to, aby se tento rybník rekreačně využíval. Takovýho rybník u Jihlavy nemáme," poznamenal na květnovém zastupitelstvu náměstek primátorky Martin Laštovička (KDU - ČSL). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Fašina

Štítky rybník, koupání, molo, rekreace, zastupitelstvo, Borovinka, Jihlava, plavec, Stará hora, vodstvo, Jana Kolářová, Karolína Koubová, KDU-ČSL, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radost pro plavce i otužilce. Na Borovince přibude nové molo, začít by se mělo už letos | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.