Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Meteorologové varují před silnými bouřkami i na Vysočině. Místy opět hrozí supercely

Máme za sebou tropický víkend, kdy na mnoha místech byly překonány teplotní rekordy. Horko už dnes dopoledne vystřídaly místy silné bouřky, jak informují meteorologové. Výstraha platí také pro náš kraj.

S výjimkou severozápadních Čech mohou být bouřky velmi silné, provázené krupobitím, silným nárazovým větrem a přívalovým deštěm. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Původně měly být bouřky intenzivnější jen na východě republiky a dorazit měly později.

Co (ne)dělat v bouřce? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

„V souvislosti s přechodem studené fronty se dnes mohou vyskytnout intenzivní bouřky (s možností supercel) s kroupami nad dva centimetry, nárazy větru i kolem 90 kilometrů v hodině a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů," uvedli dnes dopoledne meteorologové.

Supercela je bouřka, pro kterou je charakteristický výskyt mezocyklóny – rotující oblasti nízkého tlaku vzduchu uvnitř bouřkového oblaku. Supercelární bouře jsou většinou od ostatních bouřek  izolované a mají mnohem delší životnost, většinou 2 až 4 hodiny, ale jsou zaznamenány případy supercel s životností i přes 10 hodin.

Silné bouřky se objevují dnes dopoledne v Čechách a také v našem kraji. Odpoledne by se pak měly přesunout na Moravu a do Slezska. Večer a v noci mají srážky od severozápadu ustávat.

Supercela u Třebíče

Přesně před týdnem vydali meteorologové stejnou výstrahu. U Třebíče se odpoledne objevila supercela, která s sebou přinesla četné kroupy, někde měly až dva centimetry.  

Meteorologové na twitteru dnes před 16. hodinou upozorňovali na výskyt izolované supercely v oblasti na jih od Třebíče. Lidé tak musí počítat s nárazovým větrem a také s kroupami.

Silné bouřky a déšť zaměstnaly hasiče, kteří měli v souvislosti s počasím skoro stovku výjezdů. 

FOTO: Devadesát zásahů, nárazový vítr, supercela. Hasiči na Vysočině mají za sebou těžkou službu

Hasiči z Kraje Vysočina mají za sebou náročnou službu. Tu jim „zpestřil" silný déšť, vítr a avizované bouřky. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině v průběhu včerejšího odpoledne a večera u devadesáti událostí.

Vzhledem k suchému a horkému počasí posledních dní ještě platí v celé zemi výstraha na vznik a šíření požárů, po studené frontě a deštích se ale riziko sníží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com

Štítky počasí, bouřka, výstraha, meteorologové, Vysočina, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před silnými bouřkami i na Vysočině. Místy opět hrozí supercely | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.