Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava výstavou na radnici připomíná rodáka, který jako misionář pomáhal dětem a chudým v Indii

Výstava na jihlavské radnici připomíná tamního rodáka a saleziánského kněze Jana Meda, který jako misionář působil dlouhá léta v Indii. Podílel se tam na zakládání škol a staral se o děti a chudé rodiny i v odlehlých horských oblastech, které objížděl na skútru. Dožil se 95 let, zemřel před 11 lety. Informační panely a fotografie přibližující jeho život a práci budou v jihlavské radnici do 17. srpna.

Dva mladí dobrovolníci při včerejším zahájení výstavy mluvili o vlastních zkušenostech z ročního pobytu v Indii, oba tam pracovali se školními dětmi. Na svého strýce zavzpomínal Jiří Med. Připomněl jeho velkou skromnost, ale i některé kousky, které v mládí prováděl se svým bratrem. Desítky účastníků vernisáže také viděly dokument Dopis z Indie, který byl s jihlavským misionářem natočený v místě jeho působiště v roce 2006.

Jan Med se narodil 13. dubna 1916, vyrůstal v domě číslo 22 v ulici Matky Boží. Měl sedm sourozenců. Do Indie se poprvé dostal v roce 1935, prožil tam 75 let. Nejdřív pracoval v jižní části Indie. Domů se poprvé vrátil až v roce 1959 a pak ještě pětkrát. V 70. letech se Med přesunul na severovýchod Indie, kde žil až do své smrti 25. ledna 2011, zemřel v Imphálu.

Putovní výstavu Kněz na skútru připravila Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA), která na Medův odkaz navázala projektem zaměřeným na vzdělávání učitelů v severovýchodní Indii. Její dobrovolníci pomáhali na některých místech a školách, kde byl i Jan Med. "Stál u zrodu mnoha škol, které buď sám založil, nebo byl u jejich vzniku a ty školy doteď fungují," řekla pro ČTK Stanislava Zedníčková z asociace.

Jan Med byl učitelem, ředitelem, provinciálem, novicmistrem i nadšeným zpěvákem a muzikantem. Zpěvník duchovních písní, který v Indii vydal, se tam používá dodnes. Na sklonku života podle organizátorů výstavy podporoval hodně přes tisíc dětí, aby mohly chodit do školy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, Indie, církve, školy, Jihlava, FOTO, radnice, Jan Med, výstava, Jan Bosco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava výstavou na radnici připomíná rodáka, který jako misionář pomáhal dětem a chudým v Indii | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.