Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Dukovanech začala odstávka čtvrtého bloku kvůli výměně části paliva a servisu

V Jaderné elektrárně Dukovany včera začala plánovaná odstávka čtvrtého výrobního bloku spojená s výměnou části paliva za čerstvé. Odstávka potrvá skoro dva měsíce. Zbývající tři dukovanské bloky jsou v provozu, odstávka se odběratelů nedotkne.

Podle údajů, které společnost ČEZ zveřejnila v systému Market Transparency (Remit), nebude čtvrtý blok dodávat elektřinu do sítě téměř do konce července. Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka termín ukončení odstávky firma upřesní v návaznosti na výsledky kontrol a testů.

Bloky dukovanské elektrárny byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Čtvrtý blok se dostal poprvé na plný výkon 3. července 1987. Podle dosavadních předpokladů firmy ČEZ by měly fungovat ještě víc než dvě desetiletí. V březnu zahájila firma tendr na stavbu nového bloku Dukovan, který by měl být postavený do roku 2036.

V době odstávky energetici vymění v bloku čtvrtinu paliva, což představuje 84 čerstvých palivových kazet, a udělají stovky kontrol zařízení. "Provedeme řadu významných investičních a modernizačních akcí k zajištění dlouhodobého provozu bloku. Čeká nás například výměna vysokotlaké části parní turbíny TG 42 nebo tříletá revize dvou dieselgenerátorů systému zajištěného napájení," doplnil ředitel elektrárny Roman Havlín.

Kvůli výměně části jaderného paliva za čerstvé, kontrolám a servisu zařízení zastavuje dukovanská elektrárna bloky pravidelně. V únoru skončila odstávka druhého bloku Dukovan a zkraje dubna byla dokončená odstávka bloku číslo jedna. Poslední letošní odstávka se bude týkat bloku číslo tři, začít by měla v říjnu.

Čtvrtý blok Dukovan vyrábí elektřinu 35 let. Nynější odstávka spojená s obměnou paliva je v pořadí 34. Blok byl teď v provozu 421 dní. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, energie, jadrná, odstávka, ČEZ, Dukovany, palivo, elektrárna, Jiří Bezděk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech začala odstávka čtvrtého bloku kvůli výměně části paliva a servisu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.