Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak bude vypadat prostranství před Dělnickým domem? Porota vybrala dva návrhy, rozhodne se za půl roku

Začíná být o něco jasněji, jak bude po revitalizaci vypadat prostranství před Dělnickým domem, které podle všeho přijme název náměstí Almy Rosé. Porota z celkových třinácti návrhů nejvýše ocenila dva, konečnou podobu má pak na starosti Rada města.

Přihlášky do otevřené urbanisticko-krajinářské soutěže, které trvala od prosince 2021 do března 2022, podalo se svými návrhy celkem třináct subjektů. Na začátku dubna měla porota hodnotící zasedání a v polovině května Rada města Jihlavy výsledky soutěže schválila. A kdo vyhrál? Ještě nikdo.

V očích poroty byly totiž dva návrhy natolik vyrovnané, že vyhlásila dvě druhá místa. „Jejich autoři dostanou za úkol svůj návrh dopracovat. O konečné podobě rozhodne Rada města,“ zodpověděla redakční dotaz Tereza Kafková z útvaru městského architekta s tím, že očekávat skutečně vítězný návrh lze očekávat nejdříve za půl roku.

Jak bude vypadat Náměstí Almy Rosé? Architektonická soutěž potrvá do půlky března

Statutární město Jihlava v prosinci 2021 vyhlásilo urbanisticko-krajinářskou soutěž o návrh revitalizace prostranství před Dělnickým domem na křižovatce ulic Žižkova a Fibichova. Zadáním soutěže je zpracovat návrh řešení prostranství, které by v...

Dle poroty se se soutěží o to, jak bude budoucí náměstí Almy Rosé vypadat, nejlépe popasoval tým architektky Anny Laubové a tým architekta Roberta Sedláka. Oba získaly odměnu ve výši 200 tisíc korun. Třetí místo a odměnu 100 tisíc korun si odnáší tým Matěje Čunáta, jehož návrh se podle Kafkové také ještě o realizaci může ucházet.   

Zadáním soutěže bylo znovu vytvořit náměstí jako příjemný a plnohodnotný veřejný prostor, který vytváří funkční lokální centrum i reprezentativní předprostor Dělnickému domu. Zásadní výzvou je začlenění dopravního koridoru frekventované ulice Žižkova do zklidněného prostoru náměstí. Důležitým tématem lokality je tedy také parkování. 

„Hlavní funkcí každého náměstí by měl být pobyt, zadání soutěže proto předpokládá přesun současných parkovacích stání pro dlouhodobější stání do blízkého okolí, a to na základě zpracovávané koncepce parkování a dalších prověřovacích studií. Na náměstí budou zachována místa pro krátkodobé zastavení,“ okomentoval již dříve tiskový mluvčí radnice Radovan Daněk.

A jak vypadají nejlépe hodnocené návrhy? Jak je okomentovala porota?

Na návrhu týmu Anny Laubové porota oceňuje civilně pojednané řešení, jasnou koncepční práci s vegetací, která definuje stromořadí před objekty socialistické etapy a organicky začleňuje navrženou dominantu sochy sv. Jana Nepomuckého mezi dvojici stromů. Kašna je vhodně umístěná v těžišti náměstí a tvoří protipól soše sv. Jana Nepomuckého. Předprostor Dělnického domu zůstává uvolněn pro případné kulturní aktivity. Porota oceňuje čistotu návrhu dlážděného prostoru včetně napojení ulice Fibichova. Porota v návrhu postrádá větší pobytovou kvalitu prostoru.


Na návrhu týmu Roberta Sedláka porota kvituje, že odkazuje na historický stav místa jasně vymezenou trojúhelníkovou plochou osázenou stromy v těžišti prostoru s možností posezení a vodním prvkem. Díky tomu dochází k uvolnění prostoru před Dělnickým domem. Porota rovněž oceňuje sjednocení plochy celoplošnou dlažbou a ambici zklidnit Žižkovu ulici a dát větší prostor pěším. Pozitivně hodnotí dobré napojení celého prostoru i ve vstupech do území a měřítko a výběr vhodných druhů stromů. Porota doporučuje výraznější interpretaci historického odkazu.

Jaký návrh se vám líbí více?

Celkem hlasovalo470 čtenářů

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky Dělnický dům, náměstí Almy Rosé, revitalizace, návrhy, dům, rada obce, soutěž, Jan Nepomucký, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat prostranství před Dělnickým domem? Porota vybrala dva návrhy, rozhodne se za půl roku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.