Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Začaly opravy kostela sv. Ignáce. Po rekonstrukci chce nabídnout atraktivní program pro veřejnost

Kostel svatého Ignáce na historickém náměstí v Jihlavě chce římskokatolická farnost po opravách víc otevírat veřejnosti. Stavbaři začali letos zjara opravovat střechu, krov a průčelí kostela. Práce skoro za 30 milionů korun dotované z takzvaných norských fondů budou dokončené příští rok na podzim. V kostele by se pak mělo konat víc kulturních akcí i výstavy.

"Rádi bychom nejenom kostel opravili, ale také ho trošku oživili. přece jenom je to tady v centru města," řekl farář Marian Husek z farnosti u kostela svatého Jakuba, která má ve správě také kostel svatého Ignáce. "Chceme zpřístupnit balkony uvnitř kostela, kam se zatím vůbec nechodí. Tam by byly občas nějaké výstavy," doplnil Husek. V kostele svatého Ignáce jsou doposud jen v neděli bohoslužby, někdy i koncerty. Kvůli opravám se podle Huska zavírat nebude.  

Farnost už podle kněze navázala spolupráci s jihlavským Muzeem Vysočiny a například i s festivalem dokumentů. „Muzeum Vysočiny spolupracuje s farností na přípravě dvou výstav, jedna představí předválečné fotografie Jihlavy. Věříme, že i to pomůže návštěvníkům vnímat kostel sv. Ignáce v nových souvislostech a stane se tak dostupnějším širším vrstvám veřejnosti,“ říká ředitel Muzea Vysočiny Karel Malý.

Bývalý jezuitský kostel sv. Ignáce z Loyoly stojí v severním rohu Masarykova náměstí. Vystavěl ho italský stavitel Jacopo Brascho v letech 1683 až 1689. Je raně barokní jednolodní stavbou se třemi páry bočních kaplí a dvěma věžemi v průčelí.

Kostel sv. Ignáce čeká celková obnova. Na stávající střeše kostela teď bude dosluhující krytina z bonského šindele nahrazená mědí. Spravit je potřeba také některé prvky krovu, protože je zasáhla hniloba, a fasádu v průčelí kostela na náměstí. Dominanta Masarykova náměstí tak získá důstojný vzhled.

Na průčelí jsou ve špatném stavu hlavně zdobné prvky. Do trhlin zatéká voda a části odpadávají. Kromě počasí poškozují fasádu holubi. "Máme zmapovaná místa, kde ty holubi jsou, kde nejsou, tam nemá smysl tu ochranu dávat. Tam, kde jsou, si s tím výrazně vyhrajeme." řekl manažer projektu Aleš Taufar. Uvedl, že vedle osazování ostnů jsou někdy lepší transparentní sítě, které z dálky ani nejsou vidět.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, církve, stavby, památky, Jihlava, AUDIO, FOTO, kostel, oprava, výstava, Muzeum Vysočiny Jihlava, Karel Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začaly opravy kostela sv. Ignáce. Po rekonstrukci chce nabídnout atraktivní program pro veřejnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.