Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tři uprchlíci z Ukrajiny našli práci v dukovanské elektrárně. Mezi zájemci o práci nerozlišujeme, šanci má každý, říká vedení

Patří mezi nejstřeženější areály v Česku a většinu zaměstnanců zde tvoří prověření a kvalifikovaní lidé s nejméně středoškolským vzděláním. Přesto už v českých jaderných elektrárnách našlo práci prvních pět lidí, kteří museli uprchnout kvůli válce z Ukrajiny. Všichni v minulosti pracovali v ukrajinských jaderných elektrárnách, nebo na zakázkách v této oblasti a patří mezi žádané odborníky.

Před hrozbou bojů na Ukrajině našli po náročné cestě našli díky kontaktům s českými přáteli práci v dukovanské elektrárně tři pracovníci se zkušeností v práci v oboru digitalizace a zpracování dat v jaderných elektrárnách.

Vedle tří osob v Dukovanech pracují ještě dvě osoby v Temelíně. „Pět lidí jsme zaměstnali na rozsáhlém a důležitém projektu digitalizace, jehož součástí je mimo jiné převod původních dokumentů do jednotného digitálního systému. Případně jde přímo o poměrně náročné vytváření digitálních schémat a odborníci, kteří výborně znají jaderné elektrárny, se nám hodí,“ dodává šéf projektu a manažer útvaru řízení ICT jaderné divize ČEZ Miroslav Choura v zaslané tiskové zprávě.

Noví pracovníci z Ukrajiny nemají žádné výjimky či úlevy. Zároveň jde ale o činnosti, u kterých není nezbytná perfektní znalost češtiny a bezpečnostní prověrka, jejíž vyřízení trvá delší dobu. Velkou výhodou jsou pro ně zkušenosti z velmi podobného prostředí.

„Jaderná energetika je sice specifická svou náročností, ale mezi zájemci o práci nerozlišujeme. Šanci má každý, kdo plní bezpečnostní a kvalifikační požadavky, které se samozřejmě liší podle pozic. Na oplátku nabízíme hodně zajímavou práci i unikátní projekty,“ říká člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

K aktuálně zaměstnaným třem ženám a dvěma mužům z Ukrajiny se podle něj mohou v dohledné době přidat další odborníci, které by energetická firma mohla využít. Kromě žen a mužů, působících v jaderných elektrárnách přímo ve společnost ČEZ, zde navíc našli další váleční uprchlíci práci v dodavatelských firmách. Jde například o společnosti, které v jaderných elektrárnách zajišťují stravování a další služby.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto ČEZ

Štítky Ukrajina, uprchlíci, Dukovany, jaderná eletrárna, jaderná elektrárna, Česko, projekt, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři uprchlíci z Ukrajiny našli práci v dukovanské elektrárně. Mezi zájemci o práci nerozlišujeme, šanci má každý, říká vedení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.