Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

To bude hukot. Kromě sv. Jakuba budou nově odbíjet i zvony na kostele sv. Ignáce a "cimbál" na radnici

Až bude v Jihlavě odbíjet, bude to pořádný "hukot". Kromě zvonů na kostele sv. Jakuba se po rekonstrukci rozezvučí i oba zvony na kostele sv. Ignáce. Vše bude doplňovat tzv. cimbál na věži jihlavské radnice, který v červnu projde opravou.

Ovšem nenechte se zmýlit, nejde o tradiční strunný nástroj. „Je to spíše mísovitý zvon, který rozeznívá kladívko bijící do jeho boků a je příbuzný spíše se zvonkohrou,“ upřesňuje Aneta Hrdličková tiskového oddělení jihlavského magistrátu pro web Ježkovy oči. Město se v průběhu června postará o jeho obnovu, a to po konzultaci s hodinářským nadšencem Vojtou Blažkem, který se stará i o hodinový stroj v kostele sv. Ignáce.

Zatímco k Jihlavané nejčastěji doléhají zvuky zvony na kostele sv. Jakuba, po rekonstrukci budou odbíjet i oba zvony na kostele sv. Ignáce. „Nejpřesnější čas však bude mít radniční věž, jejíž hodiny jsou napojeny na satelit s atomovým časem,“ uvedl náměstek pro oblast Městské památkové rezervace Martin Laštovička.

Cena za obnovu cimbálu se bude pohybovat do 40 tisíc korun a postará se o ni firma Časo-Míra Janků. První část opravných prací proběhla již na začátku května a hodiny by měly začít odbíjet během června. 

V loňském roce město opravilo společně s první polovinou střechy radnice také věž s hodinami. Pod ciferníkem z 90. let minulého století byl nalezen ciferník původní z konce 18. století, který na místě již po obnově zůstal. V letošním roce město pokračuje opravou druhé poloviny střechy směrem k lesoparku Heulos.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky sv. Ignác, sv. Martin, radnice, zvony, cimbál, Jihlava, kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To bude hukot. Kromě sv. Jakuba budou nově odbíjet i zvony na kostele sv. Ignáce a "cimbál" na radnici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.