Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině je letos menší zájem o příměstské tábory, možná kvůli zvýšeným nákladům rodin

Na Vysočině je letos menší zájem o příměstské tábory, které v létě nabízejí dětem program jen během dne, bez nocování. Pobytové tábory jsou naplněné jako v předchozích letech. Do cen táborů se ještě plně nepromítl současný růst cen, protože organizátoři je stanovili už na přelomu roku.

"Co se týče příměstských táborů, tam zaznamenáváme trošku menší zájem, který si neumíme vysvětlit. Já si myslím, ale je to jen spekulace a nemám ji nijak potvrzenou, že je to finanční otázka. Místo příměstského tábora se snaží rodiče dát děti někam k babičce, protože už to začíná být trochu finančně náročnější," říká pro ČTK Jan Burda, předseda Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina. Je podle něj možné, že lidé, kteří dřív volili příměstský tábor kvůli nižší ceně, si letos nemohou dovolit ani to.

Pětidenní příměstský tábor stojí podle informací organizátorů mezi 1 000 a 2 000 korun. Na pobytové tábory si musejí rodiče připravit i trojnásobek, nejlevnější týdenní pobyty stojí okolo 3 000 korun, stejně dlouhý pobyt ale může vyjít i na 7 000 korun.

Krajské hygienické stanici (KHS) na Vysočině zatím organizátoři nahlásili 56 běhů letních dětských rekreací pro 4 725 dětských účastníků.  Ohlášení podle ní bude přibývat, podle zákona o ochranně veřejného zdraví platí povinnost hlásit akci hygienikům jeden měsíc před zahájením. "V červnu před začátkem prázdnin budeme mít aktuálnější údaje," uvedla rpo ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová.

Loni bylo ohlášeno 585 akcí pro 29 192 dětí. Stovky akcí očekává Burda i letos. "Pobytových táborů jsou stovky, dětí jsou na nich tisíce. Vysočina je v tomto hodně tradiční a bývá tady hodně táborů, i když dneska příroda na Vysočině kvůli kůrovci není to, co bývala. Pořád je ale Vysočina jedním z největších krajů, co se týče táborů," řekl Burda. Podle jeho zkušeností už v kraji nová místa pro tábory nevznikají, nynější zázemí si ale půjčují různí provozovatelé.

Funguje tak například Dům dětí a mládeže (DDM) Pelhřimov, který má dvě táborové základny. Jednu využívá pro vlastní tábory, druhou pronajímá. "Na té, co pronajímáme, to máme nastavené tak, že energie platí klienti," řekl ředitel DDM Pelhřimov Libor Fišar. Na nájemcích tak bude, aby nesli zvýšené náklady. DDM pořádá pobytové i příměstské tábory, letos se na ně bylo možné přihlásit od ledna. Kapacita je zaplněná asi z 90 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mamuti.cz

Štítky ČR, rekreace, děti, Vysočina, Kraj Vysočina, příměstský tábor, Jan Burda, Krajská hygienická stanice, Dům dětí a mládeže, Rada dětí a mládeže kraje Vysočina, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je letos menší zájem o příměstské tábory, možná kvůli zvýšeným nákladům rodin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.