Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tip na výlet: Tajemný hrad Ronovec s řadou pověstí. Třeba o generálovi ve zdobené rakvi s pokladem

Dnešní pozvánka na výlet nás zavede na Havlíčkobrodsko, konkrétně k Břevnici, ke zřícenině hradu Ronovec. Tato památka, z níž je dnes k vidění už jen torzo, pochází ze 13. století.

Ronovec (původním názvem Sommerburg) je zřícenina hradu ze 13. století, konkrétně v druhé polovině 13. století ho založil Smil z Lichtemburka. Podle archeologických výzkumů na místě kamenného hradu stál už ve 12. století menší hrádek vystavěný z hlíny a ze dřeva. Potomci Smila z Lichtemburka hrad měli v roce 1345 směnit s Janem Lucemburským za hrad v Poděbradech. V roce 1362 Ronovec koupil Ješek ze Zlíchova, předek Andělů z Ronovce.

V 15. století se majitelé zadlužili po širokém okolí, a aby byli schopni své dluhy splácet, zřejmě na hradě protizákonně razili falešné mince.

Hrad zpustl poměrně brzy, už v období hustitských válek údajně byl neobydlený. Následně se Ronovec stal útočištěm zlodějů a osob na okraji společnosti. Hrad je také opředen mnoha pověstmi.

Dvě pověsti z hradu Ronovec
V dnes již zavalených sklepech hradního komplexu se nachází víno, které časem zhoustlo natolik, že je možné jej krájet nožem. Je navíc tak silné, že k němu stačí přivonět a člověk je hned opilý. Podle pověsti jednou nastane den, kdy dolnokrupský farář použije tohoto vína při bohoslužbě.

Jiná pověst pak vypráví, že v hradních zříceninách se dříve čas od času objevovala nádherná zdobená rakev s generálským tělem, poblíž které se nacházela truhla plná zlata, stříbra a šperků. Jednoho dne se podivný úkaz zjevil jisté ženě, která ve zdejších lesích bloudila. Pod vlivem únavy a strachu vzala kord, který měl generál po boku, a jeho tělo probodla. Zem se následně rozestoupila a jak rakev, tak truhla s cennostmi se propadla do země a od této události se na Ronovci už nikdy neukázala.

Vzpomínka na Josefa Čapka 

Na hradě je pamětní deska Josefu Čapkovi. Tento Josef Čapek nebyl onen známý grafik a spisovatel, ale místní vlastenec a zakladatel muzea v Dolní Krupé. Zemřel v roce 1988.

Kudy na Ronovec? 

Zřícenina hradu Ronove se nachází mezi Chotěboří a Havlíčkovým Brodem jihovýchodně od obce Dolní Krupé v zalesněném terénu nad levým břehem Břevnického potoka. Od rozcestníku nás na místo dovede žlutá turistická značka. Cesta je vhodná i pro rodiny s dětmi. Zřícenina je volně přístupná všem turistům po celý rok. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, Roman Zikmund, Oldřich Dwořák | Zdroj navylet.cz, hrady.cz, wikipedia

Štítky tip, výlet, víkend, zřícenina, hrad, Ronovec, Břevnice, rakev, zřícenina hradu, okres Havlíčkův Brod, Josef Čapek, Smil z Lichtenburka, Jan Lucemburský, Dolní Krupá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Tajemný hrad Ronovec s řadou pověstí. Třeba o generálovi ve zdobené rakvi s pokladem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.