Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Centrum Jihlavy krášlí nový parčík s pěti stromy. V rámci revitalizace náměstí vzniknou ještě dva

Lidem v Jihlavě od dneška oficiálně slouží parčík, který je první částí plánové revitalizace. Masarykova náměstí. Za 3,4 milionu korun vznikl tzv. "pokojíček" mající rozlohu asi 400 čtverečních metrů. Vysazeno je zde pět rychle rostoucích jerlínů japonských, které budou využívat unikátní závlahový systém. Podobná zátiší s lavičkami mají být v příštích letech na náměstí ještě dvě.

Pět jerlínů japonských je zasazeno ve strukturním substrátu. „Protože stromy v městském prostředí trpí nejen nedostatkem vody, ale i nedostatkem půdního vzduchu, jsou zasázeny do speciálního substrátu, který by jim měl zajistit přístup k pro jejich dobrý růst oběma důležitým substancím,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Celá výsadbová místa tak tvoří jakýsi systém hospodaření s dešťovou vodou.

Substrát zároveň obsahuje živiny pro stromy, které mohou žít i déle než 100 let. Voda se k nim dostává zejména vsakovacími rýhami po obvodu parčíku, prostor pro prokořenění je velký, takže stromy většinu vody využijí. Pokud by přesto bylo vody moc, dostane se přepadem do kanalizace. Zatím u stromů stojí i vaky s vodou, které jim mají zajistit po výsadbě dobrý start a později už nebudou potřeba, uvedla Ruschková pro ČTK.

U jerlínů navíc nejsou klasické tři kůly kvůli podpěře, stromům totiž pomáhá podzemní kotvení. Do „pokojíčku“ nechá vedení města v následujících dnech ještě umístit odpadkové koše, vyloučena rovněž není ani osazení dalšími lavičkami.

Parčík s jerlíny je součástí plánované revitalizace Masarykova náměstí. „Rozdělena bude do několika etap po dobu zhruba deseti let. V roce 2024 nebo 2025 začneme se západní stranou náměstí, kde posuneme komunikace a rampy k Prioru. Poté tam vysadíme dvě řady stromů. Těch bude po úpravách na náměstí přes 100. V současnosti jich je 58,“ doplnil náměstek primátorky pro rozvoj města Petr Ryška s tím, celkové náklady na revitalizaci vyjdou asi na 200 milionů korun, opravy vodohospodářské infrastruktury pod povrchem náměstí pak vyjdou na dalších 100 milionů korun. 

Na Masarykově náměstí se počítá i s dalšími dvěma podobnými „pokojíčky“, které budou do budoucna v jeho spodní části.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj Magistrát města Jihlavy, ČTK

Štítky Jihlava, Masarykovo náměstí, stromy, pokojíček, strom, revitalizace, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Jihlavy krášlí nový parčík s pěti stromy. V rámci revitalizace náměstí vzniknou ještě dva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.