Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukrajinský dům v Jihlavě hlásí stop stav. Ubytovaní jsou ukáznění, problém byl akorát s odpadky, říká radnice

Město Jihlava na konci března otevřelo takzvaný Ukrajinský dům, který se nachází v objektu bývalého domu dětí a mládeže (DDM) na Brněnské ulici. Dům, který nabízí dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, má kapacitu pro 30 lidí. Redakce Jihlavské Drbny zjišťovala, jaká je aktuální naplněnost a třeba i to, jestli město během několika týdnů fungování narazilo na nějaké zásadnější problémy, co se chodu domu týče.

Podle zjištění redakce Jihlavské Drbny je Ukrajinský dům aktuálně plný, k dnešnímu dni zde dočasně bydlí 29 Ukrajinců. „Kapacita je 30 osob," sdělil Drbně Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Společenská místnost, která vznikla na místě bývalé tělocvičny

Lidé z Ukrajiny do bývalého sídla DDM průběžně přicházejí a zase odcházejí. Podle Daňka pracovníci domu pomáhají ubytovaným hledat vhodnější následné bydlení ve městě nebo v okolí, někdo odejde sám, jiní uprchlíci se například vrací na Ukrajinu. „Hledat ubytování pomáhají také terénní pracovníci Střediska křesťanské pomoci. Jakmile se místo v domě uvolní, přichází prakticky okamžitě někdo nový – jedná se hlavně o rodiny bez mužů, matky s dětmi nebo pár seniorů vyššího věku," jmenuje dále mluvčí Jihlavy. 

V krajské Jihlavě, stejně jako v dalších krajských městech v ČR, funguje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). A právě z tohoto centra do Ukrajinského domu na Brněnské ulici putuje největší počet Ukrajinců. Podle zjištění redakce Drbny pracovníci KACPU jsou ve spojení s domovníkem Ukrajinského domu Valerijem a on je informuje o uvolněných místech. „Ubytování tady není v bytech, ale v pokojích, které jsou vytvořeny z bývalých tříd staré školy. Vždy je na chodbě společná kuchyň, sprcha a toalety. Takových pokojů je v domě 8, na každém patře 4. V těchto pokojích žije od 3 do 6 lidí. V přízemí je klubovna, kavárna, komunitní centrum, učebna ČJ a dětská herna," říká mluvčí Daněk k vybavení Ukrajinského domu. 

Na každém patře se nachází společná kuchyň a obývací pokoj s televizí 
Ukrajincům je volně k dispozici také takzvaný Šatník
Bývalý DDM v Jihlavě byl od roku 2016 prázdný. Město již dříve plánovalo, že bude budova využita jako komunitní centrum.

Dům, který poskytuje dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, je otevřený skoro dva měsíce. Podle Radovana Daňka zatím město nemuselo řešit nějaké zásadní výtržnosti nebo problémy, ubytovaní Ukrajinci dodržují i stanovený noční klid. „Problémy byly maximálně s rozjívenými dětmi, které někdy rušily ostatní ubytované. I noční klid se striktně dodržuje. Město muselo vyřešit pouze problém s odpadky. Protože původní popelnice nestačily na kapacitu domu a počet příchozích, kteří sem každý den přijdou do herny nebo klubovny. Museli jsme přistavit kontejnery, aby se kolem domu netvořil nepořádek," doplnil mluvčí Jihlavy.

Děti, matky, babičky

Co se obsazení domu týče, momentálně jsou jeho obyvateli nejčastěji rodiny, konkrétně matky s více dětmi nebo babička, matka a děti. „Také tu máme jeden seniorský pár nad 70 let a bydlí tu i domovník Valerij s manželkou, který už je též důchodového věku," jmenuje Radovan Daněk. 

Ukrajincům je mimo jiné k dipsozici třeba i společenská místnost s kobercem a hračkami, místnost pro výuku češtiny a třeba i takzvaný Šatník. Podle informací, které má redakce k dispozici, se má právě Šatník stěhovat z Brněnské ulice na Březinky.

Primátorka Jihlavy Karolína Koubová v Šatníku při slavnostním otevření Ukrajinského domu 

Uprchlíci, kteří dům obývají, mají k dispozici také kuchyň a samozřejmě i sociální zařízení. Důležitou osobou je již zmíněný pan Valerij, který se jakožto domovník stará o chod domu. Pomoucnou rukou je mu Nina Kish, která řeší koordinaci ubytování. „Ukrajinci si sami uklízejí, perou a vaří. O vyučování češtiny a práci s dětmi v herně se starají pracovníci a dobrovolníci FPointu," poznamenal k chodu domu Daněk. 

Primátorka neskrývala dojetí 

Ukrajinský dům na Brněnské ulici se otevřel na konci března, jeho prvními obyvateli byl domovník Valerij s manželkou. „Já jsem úplně dojatá, jak to tady dobrovolníci zvládli. O veškeré vybavení jednotlivých pokojů, vlastně bývalých tříd, se postarali dobrovolníci. My jako město jsme pouze koupili koberec," řekla během otevření domu dojatá primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). 

VIDEO: V Jihlavě se otevřel Ukrajinský dům. Prvním ubytovaným je Valerij s manželkou, na další uprchlíky se čeká

Jihlavský bývalý dům dětí a mládeže (DDM) po 6 letech, kdy zel prázdnotou, našel svoje uplatnění. Včera se oficiálně otevřel jako Ukrajinský dům, který poskytne dočasný azyl uprchlíkům z Ukrajiny, co prchají před válkou. Budova bývalého DDM na...

Na březnové otevření domu zavítali také manželé Fiedlerovi z F pointu, kteří mluvili o tom, že do jejich působiště nyní chodí i stovka lidí z Ukrajiny, zajímají se třeba i o výuku češtiny. „Dříve jsme měli odpoledne na starost patnáct dvacet dětí. Naši poradnu nyní vyhledávají i dospělí," poznamenala Dana Fiedlerová.  

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky Ukrajina, ubytování, uprchlík, kapacita, azyl, Ukrajinský dům, Jihlava, dům, Dům dětí a mládeže, Drbna.cz, Karolína Koubová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinský dům v Jihlavě hlásí stop stav. Ubytovaní jsou ukáznění, problém byl akorát s odpadky, říká radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.