Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rybník u Aventinu bude mít lepší zázemí. Pro relax i koupání poslouží dvě nová mola

Vyznavače přírodního koupání jistě potěší rozhodnutí jihlavských zastupitelů, kteří se shodli na tom, že u městského rybníka Za Prádelnou vyrostou dvě nová mola. Jedno bude spíše pobytové, druhé bude skákací. Hrubý odhad předpokládaných budoucích ročních výdajů je do 15 tisíc korun.

„Jde o stavbu mola na rybníku pod nákupním centrem Aventin na Pelhřimovské ulici. Jde hlavně o to, aby se tento rybník rekreačně využíval. Takovýho rybník u Jihlavy nemáme," vysvětlil kolegům zastupitelům náměstek primátorky Martin Laštovička (KDU - ČSL). 

Jak dodává náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!), ve zmíněné lokalitě se nachází dva rybníky. První horní je kompletně odbahněný, což byla investice Aventinu, která byla potřeba pro stavbu obchodního centra. Tento rybník i nadále bude podle Zemana fungovat spíš jako sedimentační. „Druhý rybník pod ním chceme takto zprovoznit pro obyvatele na koupání přírodního charakteru. U něj je pravděpodobné, že zůstane déle čistý, protože sedminenty se zachovávají v prvním zmíněném rybníku. Jde tu o přirozeně krásné a čisté území. Lidé tu budou moci posedět, ošplouchnout si nohy, samozřejmě to nutně nemusí sloužit jako opravdová plovárna," doplnil Vít Zeman. 

Povinnosti pro město 

Vybudování dvou mol vzbudilo mezi zastupiteli několikaminutovou debatu. Například opozičnímu Radku Popelkovi (ANO 2011) se předložený návrh zdál jako významně nedotažený. „Vybudováním mola z místa vytvoříme jakési přírodní koupaliště, bude zde třeba vytvořit nějaký provozní řád. Z toho tedy pro nás, jako pro provozovatele, budou vyplývat nějaké povinnosti. Napadá mě třeba plavčík nebo úklid odpadků. Zajímá mě, jestli uvedených 15 tisíc je za všechno, třeba i za provozování veřejných wc. Asi by tam nějaká toitoika měla být, stejně jako třeba převlékárna?" zajímalo za opozici Radka Popelku. Na to reagoval náměstek Laštovička že z rybníka poblíž Aventinu se nestane Popelkou zmiňované koupaliště nebo plovárna. Podle Laštovičky půjde o přírodní koupaliště „na vlastní nebezpečí". „Podobně jako když přijedete k rybníku Velký pařezitý na Telečsku, kde taky nemáte třeba plavčíka. Tady by to mělo být řešeno ve stejném režimu," zdopověděl na dotaz Laštovička. 

Řeč přišla i na kvalitu vody, kterou rybník nabízí. Toto téma otevřel za opozici Pavel Šlechtický (KSČM). „Běžné rybníky nemají ani plavčíky ani převlékárny. Rybník moc neznám, a nevím, jestli se tam koupe. Tak by mě spíš zajímalo, jaká je tam voda?" vložil se Pavel Šlechtický do diskuze. Na jeho otázku zodpověděla vedoucí životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková, která si koupání v rybníku sama vyzkoušela a zdůraznila, že i s vybudováním zmíněného mola zmíněný rybník i nadále zůstane rybníkem se statutem hospodářský. „Podle mých informací se tam koupe už teď a je tam krásná čistá voda," zmínila vedoucí odboru Ruschková. 

„Proč tam chceme mola?"

Lidovce Jaromíra Kalinu zajímalo, proč město chce v místě vybudovat molo? „Jaký to má mít význam?"ptal se svých kolegů Jaromír Kalina. Na jeho dotaz zodpověděl Laštovička, podle něhož rybník nemá přirozenou pláž a má příkré břehy. „Takže přístup do vody je horší. Když tam bude molo, tak to bude všechno jednodušší," doplnil náměstek Laštovička. 

Obě mola budou dřevěná, to pobytové bude postaveno do tvaru písmena T a bude zakotveno napevno. Druhé molo bude podle náměstka Zemana na plovácích. „Věříme tomu, že to bude příjemné relaxační místo. Na to naváže investice Aventinu asi za 15 milionů korun, který zde bude budovat cyklotrasu," poodhalil na závěr Vít Zeman. 

Pro vybudování nových dvou mol zvedlo ruku 24 přítomných zastupitelů, osm z nich se zdrželo hlasování. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aileino / pixabay

Štítky koupání, přírodní, rybník, Aventin, molo, zázemí, zastupitelsvo, Jihlava, KDU-ČSL, Radek Popelka, Jaromír Kalina, koupaliště, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybník u Aventinu bude mít lepší zázemí. Pro relax i koupání poslouží dvě nová mola | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.