Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Ondra Vetchý alias Jirka Luňák slaví šedesátiny. Září v pohádkách, seriálech i komediích

Jihlava, potažmo celá Vysočina, má řadu slavných rodáků. V tomto případě určitě nesmíme zapomenout na Ondřeje Vetchého, oblíbeného českého herce, který v pondělí 16. května oslaví 60. narozeniny. Jeden z nejrespektovanějších a nejuniverzálnějších herců se narodil v Jihlavě.

Herec Ondřej Vetchý absolvoval základní školu v Jihlavě, poté vystudoval pražskou konzervatoř a hned po škole začal hrát v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Dalším jeho uměleckým působištěm bylo Divadlo E. F. Buriana, od roku 1989 je členem pražského Činoherního klubu. 

Ondra Vetchý ve filmu

Na filmovém plátně se poprvé objevil v epizodní roli dětského filmu Leť, ptáku, leť (1978). V počátcích své filmové kariéry ztvárňoval především psance na okraji společnosti − Zámek Nekonečno (1983) nebo Láska z pasáže (1984), nicméně posléze ukázal, že je takřka univerzálním hercem.

Slavný rodák z Jihlavy se objevil i v pohádkách S čerty nejsou žerty (1984), Kouzelný měšec (1996) nebo jako loupežník Karaba v pohádce Tajemtsví staré bambitky (2011 a 2022). Zazářil ale i v dramatech Dům pro dva (1987), Marta a já (1990) nebo v komediích jako Černí baroni (1992) a Báječná léta pod psa (1997). Objevil se také ve filmu Proces (1993), kde hrál mimo jiné Anthony Hopkins. Duo Jan a Zdeněk Svěrákovi jej často obsazuje také do svých filmů, za několik z nich byl i nominován na Českého lva. Cizí mu nejsou ani komedie, z novějších filmů můžeme jmenovat třeba Bezva ženská na krku (2016) nebo Ženy v běhu (2019). 

Český lev 

Ondřej Vetchý byl celkem osmkrát nominován na prestižní filmovou cenu Český lev, kterou nakonec získal za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za svéráznou postavu kapitána Jirky Luňáka ve sportovní komedii Jana Prušinovského Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012), která mu vynesla i cenu TýTý (za TV seriál v roce 2010).

Vetchý se od svého mládí věnuje bojovým sportům; v judu je nositelem 1. danu. Je ženatý, z prvního manželství má dceru Veroniku (* 1983) a z druhého manželství s psycholožkou Irenou má dceru Rebeku (* 2005) a mladšího syna Arona (* 2011).

PŘEHLED: Podívejte se na mapu nejvyhledávanějších rodáků. Za Jihlavu to je Ondřej Vetchý, za Třebíč Patrik Eliáš

Ondřej Vetchý, Lubomír Lipský, Marika Šoposká, Patrik Eliáš, Petr Koukal nebo třeba Martina Sáblíková. To jsou jména slavných rodáků z Vysočiny, která lidé na české Wikipedii hledají nejčastěji. Nejhledanější rodáky měst a vesnic můžeme hledat na...

Nejhledanější osobnost na Vysočině 

O tom, že je Ondra Vetchý pro fanoušky z Vysočiny opravdu oblíbený, svědčí i mapa nejhledanějších rodáků z roku 2019, kde se za Kraj Vysočina objevují, co se četnosti vyhledávání týče, jména jako Ondřej Vetchý, Lubomír Lipský, Marika Šoposká, Patrik Eliáš, Petr Koukal nebo třeba Martina Sáblíková. To jsou jména slavných rodáků z Vysočiny, která lidé na české Wikipedii hledají nejčastěji. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Okresní přebor / Facebook | Zdroj wikipedia, irozhlas.cz

Štítky výročí, narozeniny, 60, rodák, Ondřej Vetchý, Jihlava, Vysočina, Kraj Vysočina, komedie, herec, pohádka, film, Český lev, Martina Sáblíková, Jan Prušinovský, Činoherní klub, Anthony Hopkins

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Ondra Vetchý alias Jirka Luňák slaví šedesátiny. Září v pohádkách, seriálech i komediích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.