Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O prohlídku elektrárny měl zájem i bobr evropský. Při odchytu nebyl vůbec agresivní, říká zasahující hasič

Infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany nabízí nejen studentům základních a středních škol prohlídky. Od březnového znovuotevření infocentra je o ně velký zájem a všechny termíny do konce června už jsou téměř obsazené. To ale nebral v potaz bobr evropský, který také dorazil na prohlídku. Před vchodem infocentra ho v brzkých ranních hodinách našli pracovníci ostrahy.

Ti ihned zavolali hasiče, kteří zvíře odchytili s převezli zpět do přírody.

„Výskyt chráněných bobrů poblíž vodních toků v okolí elektráren Dukovany a Dalešice energetici monitorují už dlouhodobě. Je patrný zejména u nedaleké nádrže vypouštěných vod, kde energetici pravidelně nachází několik ohlodaných nebo popadaných stromů. Na návštěvu přímo do elektrárny však zavítal úplně poprvé,“ popsal novinářům Jiří Bezděk, mluvčí dukovanské elektrárny.

Při kontrole areálu zahlédli pracovníci ostrahy sedícího bobra, jako by vyčkával na otevření zdejšího infocentra. Přivolaní podnikoví hasiči bobra odborně odchytili a převezli zpět „domů“ k řece Jihlavě.

Bobr po vypuštění zpět u "své" řeky

„Bobr byl celou dobu velice klidný, patrně ze stresu a únavy. Nebyl vůbec agresivní a dalo by se i říct, že spolupracoval,“ popsal odchyt a převoz zasahující hasič Marek Caha.

Výskyt zvířat v elektrárně není díky čistému a zdravému prostředí nijak ojedinělý. V areálu elektrárny se díky absenci přirozených predátorů vyskytují v hojném počtu populace zajíců polních, na zimu se sem slétají netopýři, na jaře zde díky 125 metrů vysokým ventilačním komínům hnízdí ohrožený druh sokola stěhovavého a výjimkou nejsou ani návštěvy plazů. „V okolí elektrárny provádí podnikoví hasiči odchyt zvěře a hmyzu pravidelně. Vedle zmíněných druhů to jsou také včely, vosy a sršni. Pro všechny tyto případy jsou vybaveni speciální odchytovou sadou,“ dodává Bezděk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JE Dukovany | Zdroj JE Dukovany

Štítky elektrárna, jaderná, prohlídka, bob, odchyt, hasiči, Dukovany, Jiří Bezděk, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prohlídku elektrárny měl zájem i bobr evropský. Při odchytu nebyl vůbec agresivní, říká zasahující hasič | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.