Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tip na výlet: Rybníky V Pouštích. Místo, kde mají domov čolci, žáby a kde hladiny zdobí lekníny

Na Jihlavsku, konkrétně mezi Třeští a Stonařovem, se nachází přírodní památka zvaná Rybníky V Pouštích. Jde o soustavu rybníků a mokřadů na Loveckém potoce a jeho přítocích, které tvoří velice cenný biotop s výskytem řady vzácných rostlin a živočichů.

Celé toto rozlehlé území je navrženo k vyhlášení za přírodní rezervaci.

Zmíněnou oblast spravuje Krajský úřad Kraje Vysočina a rozkládá se tři kilometry východně od Třeště. Na východ od hájovny Pouště se na Loveckém potoce a jeho přítocích nacházejí čtyři lesní rybníky. Severní rybník Okrouhlice leží na levostranném nepojmenovaném přítoku Loveckého potoka. Vodní plochy Lovětínský rybník, Stonařovský rybník a Jezírko se rozkládají na Loveckém potoce.

Lekníny a čolci 

Místo je cenné a zajímavé hlavně kvůli tomu, že je zde zaznamenán výskyt řady vzácných rostlin a živočichů. Na rybnících se nachází společenstva ponořených vodních rostlin, z nichž jsou zastoupeny leknín bělostný a bublinatka jižní. Na jaře se alespoň částečně nádrže vypouští, na obnažených místech roste vegetace puchýřky útlé, dále pak ostřice šáchorovitá, úpor trojmužný a bahnička vejčitá. Břehy rybníka porůstají vysoké ostřice (ostřice zobánková, ostřice štíhlá). Nad rybníky se nacházejí fragmenty rašelinných a pcháčových luk, které značně zarůstající nálety olše lepkavé. Na těchto místech se vyskytují třtina nachová, rosnatka okrouhlolistá, ostřice Davallova, ostřice přioblá, suchopýr širolistý a tolije bahenní. Okolo vodních ploch se rozkládají přípotoční jasanovo-olšové luhy, kde rostou kozlík dvoudomý, starček potoční a čarovník alpský.

Bahnička vejčitá, foto: Libor Ekrt

Nesmíme ale zapomenout i na vzácné živočichy, které tu mají svůj domov. Můžeme jmenovat třeba kuňku ohnivou, čolka obecného, čolka horského, ropuchu obecnou, rosničku zelenou, skokana hnědého, skokana ostronosého, skokana krátkonohého, blatnici skvrnitou, zaznamenán byl i výskyt čolka velkého. Dále se zde vyskytují společenstva bezobratlých živočichů, zejména pavouků. Po obnovení kosení luk byl zjištěn výskyt mravence rašelinného.

Nový interaktivní panel

Tento turistický cíl je nyní atraktivnější díky novému interaktivnímu panelu, který byl nedávno instalován. Kromě výše zmíněných rybníků se nové prvky pro turisty objevily i na Horním Mrzatci, koupališti u Bohuslavic a u Rašelinného jezírko Rosička. 

Přírodní památky Vysočiny mají nové interaktivní panely. Turisté tak poznají chráněné živočichy a rostliny

Horní Mrzatec, koupaliště u Bohuslavic, Rašelinné jezírko Rosička a Rybníky V Pouštích. Tyto čtyři přírodní památky jsou teď pro turisty atraktivější, a to díky nově osazeným interaktivním informačním tabulím. Jak v tiskové zprávě uvedl Jan Joneš...

Kudy k rybníkům? 

Severní částí lokality prochází zeleně značená turistická cesta, která začíná v Hodicích a přes samotu Pouště vede až do Kostelce.

Ohodnoť článek

Foto Leoš Machát, Petr Sedláček, Kraj Vysočina, Libor Ekrt | Zdroj turistika.cz, wikipedia, prirodavysociny.cz, Kraj Vysočina

Štítky tip, výlet, víkend, rybníky, V Pouštích, rybník, poušť, ostřice, živočichové, okres Jihlava, Třešť, Stonařov, Kraj Vysočina, Okrouhlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Rybníky V Pouštích. Místo, kde mají domov čolci, žáby a kde hladiny zdobí lekníny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.