Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalý azylový dům na Čajkovského se změní v denní centrum a noclehárnu. S novými pokoji i lepším zázemím

Během května začne kompletní rekonstrukce bývalého azylového domu v Jihlavě, který má sídlo v ulici Čajkovského. Poté tam vznikne centrum s ambulantními sociálními službami. Opravy, na než se podařilo získat dotaci, vyjdou na 18,5 milionu korun bez DPH.

Budovu, která ještě nedávno sloužila jako azylový dům pro muže, čeká kompletní rekonstrukce, nové budou pokoje i sociální zázemí. 

Nízkoprahové denní centrum a noclehárna nabídnou lidem bez domova zázemí k zajištění základních životních potřeb. „Budou tam moci přespat, umýt se, najíst se nebo si prostě jenom odpočinout. Zároveň tam najdou odbornou pomoc a podporu směřující k řešení jejich životní situace,“ uvedl David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci v Jihlavě (SKP). 

Zmíněné služby budou klientům poskytovány pouze ambulantně na rozdíl od azylového domu, který funguje jako pobytová sociální služba s dlouhodobým ubytováním. „Služba Nízkoprahového denního centra bude poskytována zdarma. Přenocování pak bude zpoplatněno,“ upřesňuje David Chlupáček. Nové Nízkoprahové denní centrum a zároveň noclehárna pro potřebné by mělo být hotové do poloviny příštího roku.

Nový azylový dům na Mlýnské ulici 

 Azylový dům pro muže je z ulice Čajkovského nyní přestěhován do ulice Mlýnská. Tam se zázemí pro muže otevřelo letos na začátku února. Muži tu budou bydlí v malých bytech po jednom, nejvýše po dvou. 

Projekt chystaný několik let stál celkem 20 milionů korun. Středisko nejdřív dostalo 16 milionů z evropského programu IROP. Podle prvního předpokladu měly tyto peníze pokrýt nákup budovy, opravy i vybavení. „Postupem doby jsme zjistili - jak index cen vylétl nahoru - že to nebude stačit," uvedl již dříve Chlupáček. Na nový azylový dům pak středisku přidalo město zhruba 1,2 milionu korun a stejnou částkou pomohl i kraj.

V Jihlavě začal fungovat nový azylový dům pro muže za 20 milionů. Den tam vyjde na 130 korun

Až 22 mužů v Jihlavě najde přístřeší v novém azylovém domě v Mlýnské ulici. Zařízení se nyní otevřelo. Muži tu budou bydlet v malých bytech po jednom, nejvýše po dvou, zatímco doteď jich na jednom pokoji bydlelo i pět až šest. Službu provozuje...

SKP pomáhá lidem bez domova v Jihlavě už déle než dvacet let. Projekt s noclehárnou a terénními programy však běží teprve třetím rokem. „Naši terénní pracovníci se snaží nacházet a udržovat kontakty s lidmi bez domova. Kromě materiální a potravinové pomoci nabízíme způsoby, jak by se mohli začlenit do společnosti,“ uvedl David Chlupáček.

Noclehárna Havaj 

V Jihlavě zatím funguje noclehárna pro bezdomovce jenom v zimě, a to v okrajové lokalitě Havaj. O lůžka bývá v zimních období zájem, jsou dny, kdy je kapacita zcela naplněná.  Jako přístřešek slouží u noclehárny i stan.  Noclehárnu Havaj na Žižkově ulici smí využít kdokoliv starší 18 let, služba je určena mužům i ženám. Většinu klientů tvoří muži.  Kapacita noclehárny je 19 lůžek. V provozu je od prosince do dubna, a to vždy od 19 do 7 hodin. 

„Terénní pracovníci a pracovníci provizorní zimní noclehárny Havaj ubytovali letos 33 lidí. Z toho bylo 22 mužů a 11 žen," shrnul Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Počet lidí žijících na ulici je ale v Jihlavě více. „Navázali jsme kontakt už nejméně se 70 z nich. Bezdomovectví je ovšem do určité míry pohyblivý a dynamický jev, takže počet se neustále mění,“ dodává na závěr David Chlupáček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky azylový, dům, pomoc, nocleh, zázemí, bezdomovec, Čajkovského, Jihlava, azylový dům, Havaj, Pražská konzervatoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý azylový dům na Čajkovského se změní v denní centrum a noclehárnu. S novými pokoji i lepším zázemím | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.