Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvýšený zájem o vydání cestovních dokladů v Jihlavě nadále trvá. V úřední dny počítejte s frontou

Řada lidí už má jasné plány na letní dovolenou, a tak je nejvyšší čas myslet na to, zda vůbec máme platný cestovní pas, pokud chceme vyrazit do zahraničí mimo EU, a případně zažádat o jeho vydání. Se začátkem válečného konfliktu na Ukrajině výrazně vzrostl zájem o vydání cestovních dokladů. A jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, tento zvýšený zájem i nadále přetrvává.

Lidé, kteří si přijdou na jihlavský magistrát požádat o občanský průkaz nebo cestovní doklad, se na úřad mohou předem objednat, a vyhnout se tak případné frontě. Jak je vidět, o toto je velký zájem, protože termíny na vyřízení občanského průkazu a cestovního pasu v online systému jihlavského magistrátu jsou volné až na konci června. „Lidé mohou chodit ale i bez objednání," ujistil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice a doplnil, že teď už lze se svým požadavkem přijít i mimo úřední hodiny, tedy každý všední den. 

Jak zjistila redakce Drbny, během prvního čtvrtletí 2022 bylo na jihlavském pracovišti obslouženo na úseku občanských průkazů a cestovních dokladů 10 270 občanů, z toho 5872 klientů si přišlo pro nový občanský průkaz a 4398 pro cestovní doklad.

„Otevírací doba na pracovišti občanských průkazů a cestovních dokladů je kromě pondělí a středy, také v úterý, ve čtvrtek a v pátek,“ připomněla vedoucí správního odboru Jana Batoušková. V pondělí a ve středu je otevřeno od 8 do 17 hodin a v úterý, ve čtvrtek a v pátek od 8 do 14 hodin. „Tyto tři dny navíc bývají klidnější a netvoří se u nás zatím žádné fronty,“ doplnila Jana Batoušková.

S válečným konfliktem na Ukrajině, který odstartoval 24. února, mezi lidmi rapidně vzrosl zájem o vydání cestovních dokladů. A od té doby se toho moc nezměnilo. „V letošním roce byl největší zájem o pasy zejména v měsíci březnu, kdy počet žádostí o cestovní doklad dosáhl 1 112 podaných žádostí. Ve srovnání s lety před pandemií bylo v měsíci březnu 2019 podáno 658 žádostí a v březnu roku 2018 požádalo 574 občanů o cestovní doklad. Počet žadatelů o vydání cestovního dokladu se v měsíci dubnu nepatrně snížil, k dnešnímu dni požádalo 806 občanů o cestovní doklad, ale samozřejmě ještě není konec měsíce dubna a s navýšením počtu žádostí počítáme," zodpověděla na dotaz redakce Jana Batoušková. Statistiky jasně ukazují, že, ve srovnání s lety 2018 a 2019, tedy před covidovou pandemií, v březnu požádalo nejvíce občanů o cestovní doklady.  

Podle Ministerstva vnitra ČR se cestovní pas vydává občanům ve věku do 15 let s dobou platnosti na 5 let, občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let. Dobu platnosti cestovního pasu nelze prodloužit. Cestovní pas se vydává ve lhůtě 30 dnů; je-li žádost podána u zastupitelského úřadu, ve lhůtě 120 dnů. Lidé však mohou požádat o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě, a to v pracovních dnech do 24 hodin, nebo do 5 pracovních dnů. V Jihlavě je největší zájem o cestovní pasy v klasické lhůtě 30 dní. „O zrychlené pasy do 5 pracovních dní a do 24 hodin je zájem nižší, většinou u občanů, kteří zjistí před odjezdem do zahraniční, že mají neplatný cestovní doklad," dodává Daněk. 

„Vždy to řeším s předstihem," říká klientka 

S předstihem si přišla cestovní doklady vyřídit například Libuše Dvořáková, která na jihlavský magistrát nebyla předem objednaná. O pas přišla se svými dětmi požádat minulou středu po obědě, tedy v úřední den. Není pro ni problém čekat na doklady až zmíněných 30 dní. „Celý proces nám se vším všudy zabral asi 30 minut, byla jsem příjemně překvapená. Čekala jsem, že budeme čekat déle," svěřila se redakci Drbny. Dodala, že na začátku července letí s rodinou do Tuniska, a protože není typ člověka, který by vše řešil na poslední chvíli, tak potřebné doklady vyřizuje už nyní. „Byla bych pak zbytečně nervózní, tyto věci vyřizuji vždy s předstihem," dodala s úsměvem. 

Až 400 klientů za den 

Za jeden den je na jihlavském pracovišti občanských průkazů a cestovních dokladů průměrně odbaveno 160 klientů, v úřední den, tedy v pondělí a ve středu, je to 300 až 400 klientů. „Odbavujeme občany nejen objednané přes rezervační systém. Fronty se tvoří především v pondělí a ve středu odpoledne, kdy jsme zaznamenali počet čekajících ve frontě 52. Ve dnech úterý, čtvrtek a pátek je většinou plynulý provoz, žádné fronty se netvoří, občany odbavujeme průběžně," zmínila dále Jana Batoušková. 

Magistrát teď navíc přichází s praktickou novinkou. Lidé mají možnost platit za vydání občanského průkazu a cestovního dokladu přímo na přepážkách, a to platební kartou. „Nemusí tak od nás chodit na pokladnu, jak bylo dříve zvykem,“ upozornila Jana Batoušková. 

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky doklad, cestovní, občanský, průkaz, vydání, cestování, magistrát, úřad, sezona, odbavení, fronta, Jihlava, cestovní pas, občanský průkaz, Drbna.cz, Ukrajina, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, Tunisko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvýšený zájem o vydání cestovních dokladů v Jihlavě nadále trvá. V úřední dny počítejte s frontou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.