Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sbírka potravin v Jihlavě: Pomoc seniorům a samoživitelům. Lidé dostanou u vstupu nákupní seznam

Rádi byste pomohli seniorům, rodičům samoživitelům, nemocným či postiženým lidem? Pak vyrazte v sobotu 23. dubna na nákup například do jihlavského Lidlu na Okružní ulici, který se opět zapojí do celostátní dobročinné akce Sbírka potravin, a to od 8 do 18 hodin.

Sbírku pořádá Česká federace potravinových bank, O distribuci potravin se postará Oblastní charita Jihlava, která je členem Potravinové banky Vysočina.

Zapojené jsou vybrané prodejny obchodních řetězců: Albert, Billa, Coop, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny, Rossmann, Tesco a online obchody Košík.cz, Rohlík.cz, iTesco. Informace o sbírce najdou zájemci na webu

„V současné době světem hýbe vlna solidarity a pomoci pro ukrajinské běžence, ale nesmíme zapomínat i na lidi u nás, kteří se dostali díky navyšování energii a inflace do finančních problémů a nepříznivé sociální situace,“ apeluje na veřejnost Ida Kopalová Mitisková, pracovnice Záchranné sítě pod Oblastní charitou Jihlava. Za poslední půlrok evidují terénní pracovníci jihlavské Charity navýšení počtu seniorů a matek samoživitelek, kteří se ocitli v nouzi, a to zhruba až o 45–50 %. Právě jim by měla být primárně poskytnuta potravinová pomoc ze sobotní sbírky.

V současné době je potravinový sklad Oblastní charity Jihlava téměř vydaný ze svých zásob, a tak pracovníci jihlavské Charity spolu s dobrovolníky vyhlížejí s očekáváním nadcházející sobotu. „Lidé, kteří zavítají do supermarketu Lidl na ulici Okružní, dostanou u vstupu letáček, na kterém je uvedený nákupní seznam potřebných položek. Nashromážděné potraviny a drogerie pak budou rozdělovány do balíčků a Oblastní charita Jihlava je bude distribuovat již zmíněným lidem v nouzi, a to na základě sociálního šetření a potvrzení od konkrétního úřadu,“ vysvětluje další kroky Marek Mašát, koordinátor propagace v Oblastní charitě Jihlava.

Do Potravinové sbírky se letos zapojí všech 292 prodejen Lidl napříč Českou republikou. „Potravinové banky mají největší zájem o trvanlivé potraviny v podobě různých konzerv, polévek, rýže nebo luštěnin, poptávka je ale také po dětské výživě a základní dětské drogerii,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny Tomáš Myler, mluvčí řetězce Lidl. V roce 2021 se podle něj podařilo ve spolupráci se zákazníky darovat celkem 878 tisíc porcí jídla.

K loňskému ročníku této dobročinné akce se ohlíží také Ida Kopalová Mitisková, kdy se v jarním kole sbírky vybralo 1 156 kg potravin a drogerie. „A v podzimním kole ještě o něco více -1 182 kg.“ Jihlavané darovali pro Oblastní charitu Jihlava v roce 2021 v součtu téměř 2,5 tuny potravin a drogerie.

Jednou ze zákaznic, které se do sbírky pravidelně zapojují, je i Marie Koubková z Jihlavy, která dle svých slov nevynechá ani toto jarní kolo. „Dokud můžu, tak pomůžu, i když jsem sama v důchodu a snad každým dnem se všechno zdražuje. Každý rok kupuji hlavně rýži, těstoviny, nějakou tu konzervu a také drogerii pro děti," sdělila redakci Drbny seniorka. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sbírka potravin

Štítky Sbírka potravin, pomoc, charita, potraviny, drogerie, sbírka, jídlo, Jihlava, Lidl, banka, Billa, Albert Česká republika, Kaufland, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Globus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka potravin v Jihlavě: Pomoc seniorům a samoživitelům. Lidé dostanou u vstupu nákupní seznam | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.