Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes je Bílá sobota. Ideální den na pečení mazance, beránka a pletení pomlázek

Také dnes prožíváme pro křesťany další významný den, a to Bílou sobotu. Jde o druhý den takzvaného velikonočního tridua. Připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Bílá sobota byla v Ježíšově příběhu druhým dnem, kdy ležel ve skalním hrobě poté, co byl ukřižován na vrchu Golgota a jeho mrtvé tělo bylo sundáno z kříže.

Jelikož je Bílá sobota dnem rozjímání a smutku, tak se dnes nekonají žádné mše ani bohoslužby. Povoleno je pouze pomazání nemocných a svátost smíření - zpovědi. Dnešním dnem zároveň končí postní období a vracejí se zvony, které symbolicky odletěly do Říma na Zelený čtvrtek.

Věřící se také chodí pomodlit k symbolickému Ježíšovu hrobu, který bývá umístěn v každém kostele. 

Bílá sobota

A kde se vzal název tohoto dne? Bílá barva je znakem čistoty a zároveň může připomínat roucha křtěnců, kteří se ze soboty na neděli nechávají pokřtít o velikonoční vigílii.

Zvyky pro dnešní den

Už ráno bylo zvykem, že se děvčata chodila ještě před prvními ranními slunečními paprsky opláchnout vodou z potoka, aby jim nenaskákaly pihy. Na Bílou sobotu se také vymetaly domy novými košťaty a někde se i bílilo, aby bylo všude čisto a čistota se domu držela po celý rok.

V sobotu se také pečou beránci či mazance a chlapci pletou pomlázky.

Dříve se lidé snažili, aby byl tento den opravdu slavnostní. Kromě úklidu se nosilo i nové nebo sváteční oblečení.

Pranostiky na Bílou sobotu

- Prší-li v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní.
- Odkud na Bílou sobotu vítr, odtud v létě deště.

Pokrmy na Bílou sobotu

Na Bílou sobotu končí postní doba. Proto se nejdříve začalo zlehka. K obědu se jedly například polévky z jarních bylinek, ale po západu slunce už se zase mohlo jíst maso a krájel se také velikonoční beránek. Hlavním pokrmem byla dne byla i velikonoční nádivka. Někde se jí říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina nebo velikonoční snítek. 

Někteří hospodáři třásli ovocnými stromy v sadech, což mělo přinést dobrou úrodu. Také se z domů odnášela polínka k ohňům na noční vigilie, která se poté vracela žhavá do stavení a zapaloval se s nimi oheň v kamnech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ceskevelikonoce.cz, wikipedia.cz, vareni.cz

Štítky Velikonoce, Bílá, sobota, tradice, zvyky, kraslice, mazanec, pomlázka, jaro, Bílá sobota, Golgota, dům, Zelený čtvrtek, Řím, Postní doba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Bílá sobota. Ideální den na pečení mazance, beránka a pletení pomlázek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.