Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: K Zelenému čtvrtku patří zelené pivo. Máme ho snad dostatečné zásoby, říkají restauratéři v Jihlavě

Dnes je Zelený čtvrtek. Hospodyňky, vstaly jste dnes hodně brzy, abyste doma zametly ještě před východem slunce? A co jste dnes snídali? Pečivo s medem? Pokud ano, tak by vás neměl tento rok uštknout had ani štípnout vosa. K obědu nezapomeňte na něco zeleného a ideálně ho zapijte zeleným pivem. To se bude točit v řadě restaurací v Jihlavě, v nichž redakce Jihlavské Drbny dělala anketu.

Co (ne)dělat na Zelený čtvrtek 

Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění, kdy bývalí kající se hříšníci byli přijímáni zpět mezi věřící. Zelený se ale čtvrtku říká omylem. A to zkomolením původního německého Greinen Donnerstag, což znamená „Lkavý čtvrtek“, na Grünner Donnerstag, tedy „Zelený čtvrtek“. V dřívějších dobách v tento den hospodyně vstaly ještě před východem slunce, aby zametly celý dům. Smetí se pak odneslo na křižovatku cest, aby se v domě nedržely blechy. Někde se zvonilo paličkou o hmoždíř, aby se v domě nedržel hmyz a myši. Hospodářům se radilo v tento den zasít len a hrách, protože co bylo na Zelený čtvrtek zaseté, to dobře prospívalo.

Lidé by se dnes mezi sebou neměli hádat a ani si od nikoho nic půjčovat. Za odměnu by se nám měly vyhnout hádky a cestu by si k nám měly najít peníze.

Zvykem také bývalo, a tento zvyk se někde drží dodnes, že biskup omýval svým kněžím nohy. Jde o odkaz na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. 

Dnes naposledy zazní kostelní zvony, pak umlknou až do Bílé soboty, protože symbolicky odlétají do Říma. Místo zvonů se ozývají klapačky a řehtačky.

Pranostiky pro Zelený čtvrtek

- Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.

- Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!

Dnes bychom měli sníst alespoň jednu zelenou potravinu, dříve se v tento den hodně jedl hrách, zelí, kopřivy a špenát. Jídlo připravené z těchto surovin mělo lidem zaručit pevné zdraví po celý rok.

Jak se dělá zelené pivo? 

K takovému jídlu samozřejmě patří i dobré pivo. Řada pivovarů pro tento den vaří speciální zelené pivo, které vzniká tradičním způsobem, jen se do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Právě přidané byliny zajistí pivu zelené zabarvení. Na někoho může zelené pivo působit lehce nevábným či zkaženým nebo umělým dojmem. Nenechte se ale mýlit, nejde o žádný „kekel“, nýbrž o pivařskou lahůdku. Pro dosažení typické zelené barvy se často používají kvalitní přírodní přísady s lehce bylinnou příchutí. Konkrétně je to speciální výluh ze zelených bylinek, který zelenému pivu propůjčí nejen zelenou barvu, ale také příjemně nahořklou chuť.

Zelené pivo si každoročně ráda dopřeje i Veronika Jelínková z Batelova. „Letos jsem ho ještě neměla, zelené pivo by se mělo pít jen na Zelený čtvrtek, takže dnes si ho určitě dám," řekla redakci Drbny Jelínková. Na zelené pivo si do restaurace ráda dojde hlavně kvůli tomu, že chutná jinak než klasické pivo. „Ale samozřejmě nejsem žádný znalec. Říká se, že by se mělo ve čtvrtek sníst něco zeleného, abychom byli zdraví. Tak si dávám špenát a večer to ještě podpořím pivem, ať na mě žádná nemoc nemůže," dodává Veronika Jelínková s úsměvem. 

Ne každý ale tuto specialitu vyhledává. Zelené pivo si dnes odpustí Tomáš Kaser z Jihlavy. „Já si zelené pivo jako nepivař dnes určitě nedám. Raději mám bílé víno," sdělil redakci Tomáš Kaser. 

Pijete zelené pivo?

Celkem hlasovalo59 čtenářů

Kam na zelené pivo? 

Redakce Jihlavské Drbny oslovila několik podniků v Jihlavě s dotazem, zda si u nich hosté mohou dopřát zelené pivo. Někde ho čepují už s předstihem. „Zelené pivo jsme narazili už v pondělí 12. dubna a dost sudů jsme už vytočili. Lidé si ho chválí, tak je určitě dobré. Myslím, že zásoby by nám mohly stačit tak do neděle," řekla za restauraci Guesto Jihlava servírka Iveta. Velký zájem o zelené pivo čekají i v jihlavské restauraci Krystal. „Letos máme pouze dva sudy, protože dodavatel víc neměl, takže čekám, že se vše vytočí během čtvrtka," sdělila servírka Věra. Zřejmě až do soboty by mohly podle majitelky Kateřiny Lokvencové stačit zásoby zeleného piva v restauraci La Oliva. „Zelené pivo budeme čepovat na všech našich provozech. Míváme ho každý rok, protože ho lidé chtějí. Mělo by ho být dost odhadem tak do soboty," řekl provozovatel Restaurace U Kapra v Třešti Roman Caha. Na speciální zelené pivo mohou zajít lidé také do Radniční restaurace a pivnice Jihlava. „Jak nám dojde zelené pivo, tak nám v nabídce i nadále zůstane velikonoční vídeňský ležák 12°," zve za restauraci Jana, která se stará o nabídku piva na čepu. 

Na zelené pivo mohou zajít hosté třeba i do kavárny. Příkladem je jihlavská Kavárna Buková. „Zelené pivo máme letošní rok jako premiéru. Hosté se na něj ptali každý rok, proto jsme konečně jejich přání splnili. Zájem, předpokládám, bude, protože hosté si svá místa na zelené pivo již rezervují. Na Bílou sobotu budeme čepovat velikonoční speciál - bílé pšeničné pivo," sdělila za Kavárnu Buková majitelka Lída Kumbárová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fintag.cz, pixabay.com | Zdroj wikipedia, kudyznudy.cz, nejlepsidrinky.cz

Štítky zelený, čtvrtek, Velikonoce, pivo, hospoda, restaurace, anketa, Jihlava, Zelený čtvrtek, Drbna.cz, Veronika Jelínková, dům, Bílá sobota, Velký pátek, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: K Zelenému čtvrtku patří zelené pivo. Máme ho snad dostatečné zásoby, říkají restauratéři v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.