Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Stále nemáme odpovědi na naše otázky, znělo dnes na Dni proti úložišti v lokalitě Hrádek

, aktualizováno 9. dubna 2022, 17:49

„Ohrožujete naši pitnou vodu. Táhněte!“ „Hlubinné úložiště? Slibují nám ráj, chystají nám peklo.“ „Nevkládejme poklady do skály. Jakpak by se k nim potomci dostali?“ Takové nápisy byly dnes k vidění na transparentech v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, která je jednou z dotčených obcí lokality Hrádek, jež je jednou ze čtyř „finálních“ lokalit pro případnou výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Tam se sešlo zhruba padesát lidí, kteří se tím připojili k dnešnímu Dni proti úložišti. Ten se konal již po šesté.

Úložiště jaderného odpadu: Obce z Hrádku chtějí nezávislý posudek o dopadu na vodní zdroje

Lokalita Hrádek na Jihlavsku, která je jednou ze zvažovaných oblastí pro případnou výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, začala hledat znalce, jenž by měl vypracovat nezávislý posudek o možném dopadu na tamní zdroje vody, řekl právní...

Stavba úložiště jaderného odpadu, v němž mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, by podle dosavadního harmonogramu v Česku měla začít v roce 2050. Před rokem vláda snížila počet území uvažovaných pro úložiště z devíti na čtyři. Z toho dvě lokality se nachází na Vysočině - Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. 

O dnešní program v Dolní Cerekvi se postarala část místního spolku Roztoč kolektiv. Dopolední happening zahájil starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. „Dnes jsme se tu sešli hlavně kvůli tomu, abychom znovu upozornili na všechny ty nezodpovězené otázky, které dlouhodobě pokládáme a stále na ně nemáme odpovědi. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nám stále neodpovědělo na základní otázky, jako třeba: Kdo bude úložiště stavět? Kde budou bydlet? Kam budou jejich děti chodit do školy?“ vyjmenoval některé z mnoha otázek Zdeněk Dvořák.

V krátkosti pak popsal, jak by případný povrchový areál úložiště měl vypadat. Jeho velikost přirovnal k rozloze 21 fotbalových hřišť nebo jako tři areály místního zemědělského družstva. Ocenil také spolupráci s Krajem Vysočina, který za dotčenými obcemi stojí. „Setkáváme se s náměstkyní hejtmana Hanou Hajnovou a připravujeme například memorandum proti úložišti,“ poodhalil starosta Dvořák.

Den proti úložišti v lokalitě Hrádek

Sobota, 9. dubna 2022, 14:19

Den proti úložišti v lokalitě Hrádek
Den proti úložišti v lokalitě Hrádek

Následný dopolední program v Dolní Cerekvi se nesl v duchu nadneseného využití argumentů státu vůči dotčeným obcím. Jedním z příkladu je urychlení procesu kefírem v narážce na přistavené mobilní wc, které je defacto také nádobou na odpad. „Kadibudka, která tu stojí už třetí den, je umístěná zcela nevhodně vedle velikonoční výzdoby v centru obce, tedy v místě, kam se vůbec nehodí. S úložištěm to máme obdobně,“ vysvětlila organizátorka a dnešní obsluha wc Marta Kovářová.

Den proti úložišti
Celostátní akce, která se dnes koná již po šesté. Uskutečnila se ve čtyřech lokalitách. Jejím cílem je poukázat na to, že výběr místa pro úložiště se dosud odehrával bez ohledu na obce.

Další narážkou na argumenty státu byl nápis na dveřích wc „Prý to někde být musí“. Jeden z účastníků, konkrétně šlo o organizátora Maratonu proti úložišti Matěje Koláře, zmínil, že proti úložišti dělá možné i nemožné. „Třeba se budu stavět i na hlavu,“ řekl Matěj Kolář a následně tak opravdu učinil.

Dnešního Dne proti úložišti se zúčastnila také Ludmila Fučíková z Dolní Cerekve, která proti úložišti aktivně vystupuje už 29 let. Podle svých slov zažila již čtyři ředitele Správy úložiště radioaktivního odpadu (SÚRAO) a také již 16 ministrů MPO. „Za těch 29 let se nic nezměnilo, všichni žvaní stejně. Jejich řeči o tom, že se musíme obětovat, vůbec neberu. Mám velkou radost z toho, že se teď starostové dali dohromady. Mrzí mě i to, že před volbami jsme moudří voliči a po volbách jsme ekoteroristé a pouliční lůza. Pro MPO a SÚRAO mám vzkaz, ať táhnou k šípku,“ sdělila redakci Drbny Ludmila Fučíková.

Negativní dopad na pitnou vodu

Dotčené obce v lokalitách se úložišti už několik let aktivně brání. Například lokalita Hrádek argumentuje případnými negativními dopady na tamní zdroje pitné vody. Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc v roce 2021 našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

„Je evidentní, že stát na straně jedné uvažuje o umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů do lokality Hrádek, a na straně druhé se v této lokalitě nachází klíčové zdroje pitné vody národního významu a stát stanovil ochranná pásma, za účelem ochrany a zachování těchto klíčových národních zdrojů pitné vody specifikovaných shora," uvedl již dříve právní zástupce lokality Hrádek Luboš Kliment.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky jádro, úložiště, protest, Den proti úložišti, aktivisté, lokalita, Hrádek, SÚRAO, Dolní Cerekev, odpad, okres Jihlava, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Zdeněk Dvořák, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Kraj Vysočina, Česko, Hana Hajnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stále nemáme odpovědi na naše otázky, znělo dnes na Dni proti úložišti v lokalitě Hrádek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.